• Gradovi

  Donacija vojske SAD za VMA vredna oko 80.000 dolara

  Ministarstvo odbrane SAD doniralo je danas Vojnomedicinskoj akademiji opremu za suzbijanje HIV infekcije i side u vrednosti od oko 80.000 dolara.

  BEOGRAD – Ministarstvo odbrane SAD doniralo je danas Vojnomedicinskoj akademiji opremu za suzbijanje HIV infekcije i side u vrednosti od oko 80.000 dolara.

  Potpisivanju ugovora o donaciji prisustvovali su ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat i državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić.

  Donacija se sastoji od moderne opreme za laboratorijsko testiranje krvi, tkiva i organa, kao i edukativnih letaka, postera, laptopova, projekata i opreme za ličnu zaštitu.

  Ovaj poklon je deo programa za prevenciju HIV-a Ministarstva odbrane SAD u okviru koje vlada SAD sarađuje sa vojskama širom sveta kako bi povećala njihovu svest o HIV-u i ojačala kapacitete za prevenciju, negu i lečenje.

  Prof. Vesna Šuljagić sa VMA rekla je da saradnja sa Ministarstvom odbrane SAD traje duže od deset godina i da donacije pomažu da se bolje dijagnostikuje HIV, ali i druge infekcije koje se prenose putem krvi.

  „Ove godine dobili smo mogućnost da još bolje radimo na dijagnostici, na ranom otkrivanju HIV-a i polno prenosivih infekcija. Da radimo na prevenciji ne samo vojnika već i zdravstvenih radnika koji su poslednjih godina angažovani u mirovnim operacijama u Africi gde su ove bolesti dominantne“, rekla je Šuljagić.

  U proteklih desetak godina SAD je donirala Vojnomedicinskoj akademiji skoro milion američkih dolara, a najveći deo tih sredstava je utrošen za nabavku savremene laboratorijske opreme, dijagnostičke testove za HIV i druge polno prenosive bolesti.

  Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da je HIV globalna pretnja, posebno pripadnicima vojske, i da niko nije imun na posledice te infekcije.

  On je podsetio da je SAD do sada izdvojila 52 milijarde dolara pomoći u 65 država širom sveta i da je, zahvaljujući lečenju koje su finansirale SAD, oko 700.000 dece od zaraženih roditelja rođeno bez HIV-a.

  „Zajedničkim delovanjem možemo promeniti svet i tako zauvek prestati da se brinemo da li će naši unuci biti zaraženi HIV-om“, rekao je Skat.

  On je ukazao da je Srbija jedna od 80 zemalja sa kojima vojska SAD sarađuje u nameri da zaustavi širenje HIV i side.

  Preview

  VESNA SULJAGIC I KAJL SKAT

  Slide

  VESNA SULJAGIC

  Slide

  KAJL SKAT I KORI SEJ

  Slide

  KAJL SKAT I NENAD NERIC

  Slide

  RUKOVODSTVO VMA

  Slide

  KAJL SKAT

  Slide

  NENAD NERIC, KAJL SKAT

  Slide

  KAJL SKAT

  Slide

  SKAT SULJAGIC NERIC

  Slide

  KAJL SKAT

  Slide

  KAJL SKAT, NENAD NERIC

  Slide

  VESNA SULJAGIC I KAJL SKAT

  Slide

  KAJL SKAT

  Slide

  ZDRAVSTVENI RADNIK

  Slide

  KAJL SKAT I ZORAN SEGRT

  Slide

  KAJL SKAT

  Slide

  KAJL SKAT I NENAD NERIC

  Slide

  KAJL SKAT I ZORAN SEGRT

  Slide

  KAJL SKAT

  Slide

  NENAD NERIC, KAJL SKAT

  VESNA SULJAGIC I KAJL SKAT

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com