Novosti online

Допинг

Светска дива тениса, руска тенисерка Марија Шарапова, носила је тежи терет у односу на своје противнице. Терет лепоте.

Она је плавуша, витка, женствена, блиставог белог тена, нимало налик осталим тенисеркама у светском врху, од којих многе изгледају као Катица, кћерка Радована Трећег, која вози камион. На њеној руци увек светлуца скупоцени часовник „Таг Хоер”, блиста у пастелним тоновима „најки” опреме и патика, пијуцка „евијан” водицу, плаћа „американ експресом”, позира фоторепортерима поред најновијег „поршеа”…

Ово је тек кратак списак спонзора, који после њеног признања да је користила лек са листе недозвољених допинг супстанци – сада дижу руке од ње, мада јој казна још није ни изречена.

Била је позитивна на допинг тесту 26. јануара током Аустралијан опена. Шарапова је у својој каријери много више новца зарадила од спонзорских уговора (181 милион евра), него од победа на тениском терену (33,3 милиона).

На конференцији за новинаре, сва скрушена, тихим гласом, покушала је да објасни разлоге зашто је узимала „мелдонијум”. У њену причу тешко да је било ко поверовао: неко ко има проблеме са срцем, тешко да може да осваја грен слем турнире. Или, да лек који се користи од четири до шест недеља, пије 10 година, јер у њеној породици има дијабетичара, па је тиме, како је објаснила, код себе спречавала ризик од шећерне болести. При томе је морала да зна, јер од седме године живи у САД, да у овој земљи није одобрен за коришћење.

Не оправдава је ни изговор да није прочитала мејл, којим је благовремено обавештена да је овај лек на листи забрањених супстанци за професионалне спортисте.

Овај медикамент потиче из Летоније и првенствено је намењен срчаним болесницима. Створен седамдесетих, још у лабораторијама совјетске фармацеутске индустрије, данас је постао заштитни знак фармацеутске индустрије Летоније (2013. од извоза тог лека зарадили су 65 милиона евра). Како то често бива у медицини, лек који је „дизајниран” за једну болест, ангину пекторис и исхемију срца, покаже се користан и за неке друге ствари.

И „простагландин” је првобитно патентиран за лечење глаукома, очног обољења, а данас је главни препарат за убрзани раст трепавица. „Пропранолол”, бета блокатор намењен прво срчаним болесницима, пије свако иоле боље обавештен ко се мучи са нападима панике и анксиозношћу.

Шарапова је наравно добро знала да „мелдонијум”, између осталог, побољшава издржљивост и снагу спортиста. Тим пре, што су већ неки „пали” због исте супстанце: руска клизачица, шведска атлетичарка, бијатлонци…

У суровом свету тениса, гладијаторске игре модерног доба, оваква оправдања не пролазе. Из Светске тениске федерације саопштено је да је ова руска тенисерка суспендована до завршетка истраге. Чека је најмање годину дана забране игре, а можда и максималних четири.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh