Gradovi

Doskocil: Ovo nije kraj talasa izbeglica

BEČ – Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil upozorava da i nakon zatvaranja balkanske rute nije okončan talas izbeglica, te ocenjuje da će oni promeniti rute, zbog čega najavljuje nove kontrole, posebno i na zelenim granicama.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“, istakao da je zatvaranje balkanske rute bio prvi važni korak.

„Međutim to nije kraj izbegličkog talasa. Ne očekujem da će se time smiriti situacija“, poručio je Doskocil.

On veruje da će balkanska ruta ostati zatvorena, ali da će doći do intenziviranja talasa na drugim rutama, pri čemu se radi pre svega o rutama preko Italije, Bugarske i Rumunije.

Doskocil smatra da će uslediti sitacija kao i prošle godine, kada je od nedelje do nedelje rastao broj izbeglica, te da će se i delovanje krijumčara pojačati, na šta nadležne vlasti moraju biti pripremljene.

„Mi trenutno smanjujemo, u saglasnosti sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, snage sa prelaza Špilfeld prema Sloveniji. Moramo, međutim, detaljno pratiti šta se dešava na granicama sa Mađarskom i Slovačkom, kao id a se pripremimo da ćemo na tim granicama morati da delujemo“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, Austrija će početi i sa intenzivnijom kontrolom zelene granice, i to ne samo ograničeno, kao u prošlosti.

Doskocil ističe da to ne znači kraj Šengenu, rekavši da je striktnim nacionalnim graničnim kontrolama duž balkanske rute postignuto da zaštita spoljne granice na Balkanu funkcioniše, a sličan efekat očekuje i duž drugih rute, te dodao da, ako se to postigne, Šengen može čak i bolje da funkcioniše nego što je to bio do sada slučaj.

Foto Tanjug/ J.Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh