• Gradovi

  DSS i Dosta je bilo: Obustaviti prodaju 109 državnih stanova

   

  Dosta je bilo: Obustaviti prodaju 109 državnih stanova

   

  Pokret „Dosta je bilo“ (DJB) ocenio je danas da prodaja 109 stanova koji pripadaju državi Srbiji putem oglasa, predstavlja rasprodaju države imovine i pozvala Direkciju za imovinu koja upravlja tim nekretnima, da obustavi prodaju.

  DJB je u saopštenju ukazao da je Direkcija krajem prošle godine oglasila prodaju „109 državnih stanova koji su u zakupu, uz nekoliko lokala i garaža“ i ocenio da je termin oglašavanja pred Novu godinu izabran da bi se izbegla mogućnost kontrole tog postupka.

  „Očigledno je da je termin prodaje izabran tako da se javnost maksimalno isključi iz celog postupka, da se izbegne bilo kakva kontrola i da se državna imovina proda privilegovanim, unapred poznatim kupcima, po povoljnim cenama“, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se i da je „državna imovina koja se sada prodaje na brzinu bila godinama ispod tržišne cene izdavana privilegovanima, prijateljima i poslovnim partnerima premijera“, ali i ličnostima sa estrade i direktorima javnih preduzeća.

  DJB u saopštenju zato „zahteva da se odmah prekine postupak prodaje 109 državnih nekretnina“ i ističe da se „ovde očigledno radi o još jednoj pljački državne imovine u režiji Aleksandra Vučića“.

  Navodi se da su na prodaju oglašeni i stanovi koje zakupljuju „premijerov kum (bivši direktor EMS-a) Nikola Petrović, bivši direktor EPS-a Aleksandar Obradović, Evropska ekspertska grupa čiji su pojedini članovi pod istragom zbog malverzacijama sa projektima kod Evropske komisije“, bivši fudbaleri.

  Na osnovu zaključka Vlade Srbije od 15. decembra 2016. i odluke direktora Direkcije za imovinu, objavljen je oglas „radi otudjenja neokretnosti u svojini Republike Srbije prikupljanjem pisanih ponuda“, objavljeno je na sajtu Direkcije gde je i spisak nekretnina ponudjenih na prodaju.

  Na oglašenu prodaju državne imovine, reagovala je i Demokratska stranka Srbije (DSS) koja je u saopštenju ocenila da su „oprobani majstori izvodjenja korupcionaških poslovnih poduhvata ceo postupak prodaje „upakovali“ u zakonsku formu“.

  Ta stranka je navela i da je, zbog kratkog roka za polaganje depozita za nadmetanje a koji ističe 6. januara „praktično nemoguće izvršenje uvida u stanje objekata koje koriste zakupci, kao i slanje ponuda poštom“.

  DSS je ocenila i „da početna kupoprodajna cena značajno dostupa od stvarne tržišne vrednosti oglašenih nepokretnosti“

  To „jasno ukazuju da je ceo ‘posao’ isplaniran u cilju da se blagovremeno obaveštenim, dogovorenim kupcima pojedinih nepokretnosti omogući značajna materijalna korist“, navela je DSS koja pominje i obustavljanje postupaka zbog zastarelosti krivičnih dela i „trijumfalni povratak u Srbiju ranije osumnjičenih izvršilaca tajkuna“, podsećajući Vladu na obećanje o „nultoj toleranciji kriminala i korupcije“.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com