Gradovi

DPS podneo inicijativu za smenu Krivokapića

PODGORICA – Vladajuća DPS Mila Đukanovića pokrenula je inicijativu za razrešenje šefa parlamenta i lidera SDP-a Ranka Krivokapića, koja je nedavno uskratila poverenje kabinetu crnogorskog premijera.

Inicijativu je potpisalo 30 poslanika DPS-a, a Krivokapić poručuje da neće izbegavati da zakaže sednicu skupštine na kojoj će se glasati o njegovoj smeni, ali da ne isključuje ni proteste.

DPS traži da sednica parlamenta sa tom tačkom dnevog reda bude održana 10. marta, a Krivokapić odgovara da će je zakazati na prvoj redovnoj sednici skupštine, prenose podgorički mediji.

U obrazloženju inicijative se navodi da je SDP jednostrano raskinula Sporazum o zajedničkom političkom delovanju od 6. novembra 2012, koji su zaključli Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija, Demokratska partija, Bošnjačka stranka, Koalicija „Forca za jedinstvo“ i Hrvatska građanska inicijativa.

„Ranko Krivokapić je, kao predsednik SDP-a Crne Gore, upravo glasovim te parlamentarne većine, 8. novembra 2012, izabran za predsednika Skupštine Crne Gore. Glasanjem protiv poverenja vladi, SDP prestala je da bude nosilac prava iz Sporazuma“, navodi se u obrazloženju inicijative i dodaje da razrešenje Krivokpaića predstavlja uslov da se nova politička realnost, nastala glasanjem Kluba poslanika SDP-a protiv Vlade Crne Gore, u Skupštini Crne Gore, usaglasi sa napred navedenim činjenicama i sa demokratskim standardima i parlamentarnom praksom.

Reagujući na inicijativu Krivokapić je crnogorskim medijima rekao da je očevidno da Đukanović želi da pokaže da ima novu parlamentarnu većinu.

Nema, kazao je, potrebe da se beži od zakazivanja sednice na kojoj će se glasati o njegovom razrešenju, pa će tu sednicu zakazati na prvoj redovnoj sednici parlamenta.

Krivokapić je rekao da ne mora da bude na funkciji da bi bio slobodan čovek, navodeći da su takve inicijative dobrodošle.

Podršku manjinskih partija inicijativi za njegvu smenu, Krivokapić je prokomentarisao rečima:

„Oni su satelititi koji simuliraju politički sistem i političku korupciju u Crnoj Gori koja je zavladala u parlamentu. Oni su simulacija podrške Demokratskoj partiji socijalista (DPS), sve je to u stvari jedan satelitski deo DPS-a i ovo je jedan od takvih dokaza“, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je dodao da spada u one koji smatraju da u institucijama treba ostati do kraja, ali i dodao:

„Ne isključuju se protesti kao način dobro organizovanog građanskog otpora, kako bi se mogli slobodni izjasniti na izborima i dati temeljni legitimitet demokratiji u Crnoj Gori“.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh