Gradovi

Dragašević: Učinili sve da se turbulencije osete što manje

BEOGRAD – Srbija ne može da bude izolovana od svetskih finansijskih tokova, a Narodna banka Srbije je učinila sve da se turbulencije ne osete i budu što manje, izjavio je danas direktor Odeljenja za devizno tržište NBS Nikola Dragašević.

„Srbija kao mala ekonomija ne može da bude izolovana od svetskih finansijskih tokova, i mi smo sve uradili da te turbulencije budu što manje. Smanjenje tekućeg deficita, deficita budžeta, niska inflacija i stabilnost kursa doveli su do toga da investitori imaju sve veće poverenje u napredak ove zemlje i odlučili su da dugoročnije investiraju u državne hartije Republike Srbije“, rekao je Dragašević za RTS.

On je kazao da su prvi dani 2016. godine najlošiji početak godine na svetskim berzama u poslednje tri decenije.

Dragašević je rekao da globalno tržiste neprestano funkcioniše i da je međusobno dobro povezano, odnosno da se kriza, turbulencije i neizvesnost sa jednog segmenta finansijskih trižista, lako prenose na druga.

Prema njegovim rečima, ono što je karakteristično za sve zemlje u usponu je da investitori odlučuju da li će kratkoročno, odnosno spekulativno da investiraju ili dugoročno, u zavisnosti od performansi.

„Možemo da se pohvalimo da je spekultivni kapital u poslednje tri godine izašao iz Srbije i da imamo investitore koji su dugoročno orjentisani kod nas. Upravo svesni mogućih neizvesnosti i turbulencija sa svetskih tržista NBS nastoji da to sve predupredi i u svakom trenutku će adekvatno reagovati „, rekao je Dragašević.

Govoreći o ceni nafte, on je kazao da je sada na istorijskom minimumu i da je to trend uglavnom u poslednjih 12 godina .

Govoreći o uzrocima, Dragašević je kazao da su to pre svega, povećanje zaliha nafte kod svih zemalja koje su proizvođači i izvoznici i prezasićena ponuda, ali i geopolitičke tenzije koje su eskalirale u poslednje vreme.

Upitan šta su najčešći uzroci berzanske krize, Dragašević je kazao da je to potraga za profitom koja je često nerealna, kao i nerealna očekivanja i samih investitora i menadžera u investicionim fondovima u velikim bankama.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh