Gradovi

Dragi o politici ECB, berzama, Grčkoj, izbeglicama

DAVOS – Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi je izjavio danas da ta institucija ima na raspolaganju mnoštvo instrumenata za podizanje inflacije, kao i da je odlučna i spremna da deluje kako bi ispunila svoj mandat.

„Imamo mnoštvo instrumenata, a naročito posedujemo odlučnost, spremnost i kapacitet Upravnog saveta da deluje i da iskoristi ove instrumente“, izjavio je Dragi na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, a prenosi agencija Rojters.

Šef ECB-a je, takođe, rekao da se perspektive u pogledu postepenog ekonomskog oporavka evrozone nisu promenile, kao i da su velike šanse da će oporavak podržati povećana potrošnja vlada na priliv izbeglica.

Ipak, perspektive u vezi s inflacijom u evrozoni su i dalje, kako je rekao, ispod ciljanog nivoa ECB od nešto ispod, ali blizu 2,0 odsto.

Dragi je juče, nakon što je Upravni savet ECB zadržao ključne kamatne stope na nepromenjenom nivou, ukazao da je dodatno labavljenje monetarne politike te institucije moguće u martu.

Upitan na Forumu u Davosu o krizi na finansijskim tržištima koja je u toku od početka ove godine, Dragi je rekao da on to doživljava kao „tržišne vibracije“, kao i da je prerano reći da su se globalne ekonomske perspektive pogoršale kao posledica toga.

„Nema sumnje da je porasla osetljivost na rizike, ali je još prerano reći da su se perspektive promenile. Sa našeg gledišta, mi uočavamo oporavak koji se nastavlja skromnim, ali regularnim tempom“, izjavio je Dragi.

On se osvrnuo i na različitu monetarnu politiku američke Uprave federalnih rezervi (FED) i ECB, rekavši da je ona odraz različitih stavova u uslovima ekonomskog oporavka.

„Potpuno je prirodno da se monetarne politike razlikuju i da će neko vreme biti na razdvojenom putu. To će se odraziti kroz različite kamatne stope, ali to je normalan proces“, poručio je Dragi.

Oporavak evrozone je, kako je rekao, bio delimično zasnovan na jeftinom novcu i niskim cenama nafte, što je povećalo raspoložive prihode domaćinstava, ali je takođe učinilo da fiskalne politike vlada postanu „neutralne, ako ne i blago ekspanzivne“.

Priliv izbeglica, koji beže od rata i sukoba na Bliskom istoku i Severnoj Africi će, prema Dragijevim rečima, povećati javnu potrošnju vlada.

Predsednik ECB-a je govorio i o situaciji u Grčkoj koja se prošle godine našla na ivici izlaska iz evrozone, izrazivši uverenje da će Atina veoma brzo dobiti pozitivnu ocenu prilikom prve revizije trećeg paketa pomoći dodeljenog Grčkoj.

„Sada smo u daleko boljoj situaciji nego u junu prošle godine. Prilično sam siguran da će doći do postizanja sporazuma kako bi prva revizija bila zaključena uspešno i brzo“, istakao je Dragi.

Dodao je da su pregovori o fiskalnim ciljevima u toku, kao i reformisanju grčkog penzionog sistema i okončanju procesa „čišćenja“ finansijskog sektora.

„Grčke banke su dokapitalizovane, ali još postoji visok nivo nenaplativih zajmova. Za rešavanje tog problema biće potrebno sprovesti izmene u finansijskom zakonu“, zaključo je Dragi, a prenosi britanska agencija Rojters.

AP Photo/Michel Euler

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh