• Analize I Kolumne

  Драгослав Космајац и владавина права на српски начин

  KOSMAJAC 2

  Од када је света и века, свако људско друштво поседује механизме којима се брани од понашања својих чланова које га угрожавају. С једне стране, увек постоје појединци чије је понашање и поступци неприхватљиво. С друге стране, постоји и систем откривања и кажњавања таквих појединаца.

  У свом дугом историјском развоју, заштита друштва од преступа и преступника се у многоме усавршила. Од начина које ми данас оцењујемо неприхватљивим, као што је крвна освета или физичко кажњавање, дошли смо да развијеног система права, државних институција и органа који примењују највише стандарде цивилизованог и хуманог поступања.

  У драгој нам отаџбини Србији постоји, како доликује кандидату за Европску унију, владавина права, а постоје и слободна, независна и објективна средства јавног информисања која широке народне масе уредно извештавају о подухватима органа правне државе усмерених к заштити поштених грађана од свакојаких преступника, криминалаца и зликоваца. Наравно, у, на праву заснованој, држави нам Србији постоји и завидан политички демократски процес чији носиоци (истакнути припадници политичке елите) свесрдно раде у корист грађана који су их изабрали, а против појединаца који упропаштавају тековине дугогодишњег поштеног рада велике већине грађана.

  KOSMAJAC 3

  У описаном стању ствари је, пре око две године, држава Србија забележила значајан успех. Тада је разоткривен и ухапшен Драгослав Космајац.

  Органи реда правне државе нам Србије су се притом долично истакли – гледали смо у телевизијском програму како полицајци у пуној опреми (укључујући
  панцир-прслуке и капе које прекривају лице) хапсе Космајца у његовој кући и приказани су подаци о врло тешким кривичним делима везаним за недозвољену трговину опојним дрогама.

  KOSMAJAC

  Политичка елита демократске нам отаџбине се одмах укључила у одбрану државе и нације од управо раскринканог зла. Највиши представници извршне власти су на конференцији за штампу јасно изнели сазнања да је Драгослав Космајац велики криминалац, трговац дрогом и повезан с другим најпознатијим лицима српског и међународног подземља. Опозициони прваци су се такође огласили. Замерају власти да је јавним наступом упозорила опасног криминалца на опасност и омогућила му да побегне од руке правде.

  Најпосвећенији раскринкавању зла које изједа напаћени народ србијански, изгледа, били су медији. Новине, телевизијске и радио станице и портали на интернету су се детаљно бавили питањима Космајчевих недела, као и поступањем државних органа и истакнутих политичара у вези с тим.

  Тако пролази време. Драгослав Космајац путује у иностранство, али завршава у притвору из кога излази уз јемство. Органи кривичног гоњења спроводе кривични поступак, прикупљају доказе и привремено одузимају вредну имовину окривљеног. Политичари дају изјаве у којима износе своје мишљење да ли је Космајац и за шта крив. Медији извештавају јавност тако детаљно да знамо где је све Космајац боравио, како му изгледа кућа, шта једе и на чему спава у притвору, с ким се састајао, чак знамо и с којом певачицом се дружио и с ким су све чланови његове породице у љубавним везама.

  Овако обимне и темељите активности дале су резултата. Драгослав Космајац је оптужен да је утајио порез током неколико година у укупном износу од око пола милиона динара. Покреће се процес пред основним судом, али суд оптужницу
  одбацује – сматра да се не ради о кривичном делу већ о прекршају. Тужилаштво подноси жалбу.

  Видећемо, наравно, шта ће се до краја десити. Међутим, крај се већ назире. „Највећи нарко-бос на Балкану“ – како су многе новине писале, „највећи нарко дилер“ – како је оцењен од стране највиших државних функционера, човек који је провео значајан временски период у притвору и коме је привремено одузета врло вредна имовина оптужен је за кривично дело за које је предвиђена казна затвора до пет година и новчана казна, а и таква оптужба је, у овом тренутку, одбијена. Пошто, према писању новина, Драгослав Космајац није раније био осуђиван за кривична дела, питање је да ли би, и у случају да буде проглашен кривим, била изречена безусловна казна затвора.

  Суђење за недозвољену трговину опојним дрогама и друга тешка кривична дела нико више и не помиње.

  Да ли ће неко од поменутих чинилаца (државни органи, политичари, медији), који су нас две године бранили од Драгослава Космајца, сносити одговорност у било ком смислу за учињено? Да ли ће се неко извинити господину Космајцу зато што га је означио као тешког криминалца, изложио га озбиљним непријатностима и нанео велику материјалну штету? Да ли ће неко изаћи пред јавност и, ако ништа друго, рећи шта се догодило и о чему се ради? Да ли ће се неко извинити грађанима Србије што их је држао у лажном уверењу пуне две године да је глава криминала у региону ухапшена? Ко ће и од ког новца надокнадити штету која је нанета Драгославу Космајцу (притвор, трошкови одбране, јемство, привремено одузимање имовине)? Ко ће платити трошкове државних органа који се две године баве овим случајем?

  Ваљда ћемо, некада, дочекати и одговоре на ова питања. У међувремену, можемо да се бавимо поступцима против других познатих личности сличне судбине као Драгослав Космајац – да поменемо само Нишлије Милоша Симоновића, Бранислава Јовановића или Слободана Максимовића.

  У некој уврнутој будућности, можда се догоди обрт сличан ономе који смо већ видели на примеру, такође познатог Нишлије, Смиљка Костића. Подсетићу јавност да је Смиљко Костић, врло успешан директор најбоље нишке фабрике током деведсетих година прошлог века, такође завршио у притвору и да је осуђен за кривична дела учињена баш на дужности директора. После неколико година, Смиљко Костић је изабран за градоначелника и на тој дужности је провео читав мандат.

  Ко зна, можда и Драгослав Космајац васкрсне као скупштински посланик или министар?

  мр Љубомир Костић

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com