• Novosti online

  Драма на острвима, Атина тражи правду у Бриселу

  Од нашег дописника

  Атина – Савет политичких лидера, на иницијативу председника Грчке Прокописа Павлопулоса, договара заједничку стратегију за решавање мигрантске кризе, коју ће премијер Алексис Ципрас изложити на самиту ЕУ–Турска идуће недеље у Бриселу. И овога пута пут до слоге је мукотрпан, али је став премијера Ципраса заснован на чињеничном стању – он инсистира да Грчка у Бриселу захтева равноправну поделу терета мигрантске кризе између свих чланица ЕУ и тражи одговорност земаља које су се оглушиле о принцип солидарности. Такође, Ципрас захтева да се Грчкој обезбеде финансијска средства и стручна помоћ за решавање проблема са којим се сада суочава и да се донесе одлука која ће Турску обавезивати да заустави даљи талас миграната и прихвати повратак економских миграната.

  Орбан: Зашто Грци превозе мигранте са острва на копно
  Будимпешта – Мађарска је прва држава која је предузела независну акцију како би сузбила илегалну миграцију и једна је од најзаштићенијих чланица Европске уније, изјавио је јуче мађарски премијер Виктор Орбан. Боље је да појединачне земље независно предузимају акцију него да европска заједница седи скрштених руку, рекао је Орбан радију Кошут.

  Он је изразио збуњеност одлуком Грчке да допусти милионе неконтролисаних улазака из Турске и оценио да је немогуће разумети зашто Грци превозе мигранте са острва до копна, преноси МТИ.

  Грчка је прекршила Шенгенски споразум, али је „неки људи” и даље бране, рекао је Орбан, наводећи као пример за „те људе” Немце.

  Премијер Мађарске говорио је и о планираном референдуму у тој земљи, рекавши да ће то бити гласање о будућем плану ЕУ за успостављање трајног механизма квота за расподелу миграната, пренео је Ројтерс. Танјуг

  У међувремену, ситуација на грчким острвима је драматична. Тамо је само у току једног дана са турске обале стигло нових 2.400 миграната, што значи да их је, тренутно, око 7.000. То далеко превазилази смештајне капацитете и могућности острвљана који нису у стању да мигрантима пруже најосновније, храну и воду. Већина се укрцава на бродове и креће пут пирејске луке где је и тако стање трагично. Због кише која је захватила Грчку, хиљаде миграната који су спавали ван путничког терминала у Пиреју похрлила је у затворени простор, где није било места за све. Људи су спавали један преко другог, много од њих готово четири хиљаде остали су напољу.

  Екипе лекара имају пуне руке после јер је велики број деце болестан. Много више, међутим, забрињава чињеница да због лоших хигијенских услова сваког тренутка може да избије епидемија. Мало је тоалета, нема услова за купање, много је смећа и, како кажу медицинари из екипе „Лекари без граница”, који дежурају даноноћно, постоје реални услови да се Грчка која деценијама није имала никакве епидемије сада суочи са таквом опасношћу.

  Још је теже на Тргу Викторија, где нема ни тоалета, ни воде, ни хране и где је већина ноћ провела под кишом, која се и наредних дана предвиђа у Грчкој. Градоначелник Атине Јоргос Каминас је категоричан у ставу да мигранти морају да оду са Трга Викторија и буду размештени у прихватне центре. По његовим речима, град не може и не жели да више толерише ситуацију која директно угрожава животе, како миграната, тако и становника центра града.

  До сада су многе породице, посебно авганистанске, одбијале да напусте градски трг и оду у кампове, али од сада ће градске власти предузимати мере. Многи се зато одлучују да крену према граници, где је у Идомени, према грубим проценама, већ 13.000 миграната, од којих 1.600 немају ни шаторе. Из сата у сат пристижу нове групе миграната и избеглица. Претпоставља се да их у овом тренутку има укупно 33.000.

  До самита у Бриселу притисак са турске обале ће, како се очекује, бити сигурно појачан. Наде за изналажење обострано прихватљивог решења пре самита у Бриселу се полажу и у разговоре које са домаћинима у Атини води шеф турске дипломатије Мевлут Кавусоглу. Турска је, према писањима западних медија, наводно прихватила могућност повратка на њену територију свих миграната који нису из Сирије, а стигли су до грчких острва.

  Грчка агенција АНА чак тврди, позивајући се на изворе у Бриселу, да је Турска већ пристала да прихвати повратак економских миграната и да ће ова одлука бити укључена и у коначну изјаву са самита ЕУ–Турска.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com