Gradovi

Drčelić: Razvijaćemo lokalno tržište državnih HOV

Drčelić: Razvijaćemo lokalno tržište državnih HOV

BEČ – Vršilac dužnosti direktora Uprave za javni dug Branko Drčelić izjavio je danas u Beču da je suština strategije države Srbije da nastavi da razvija lokalno tržište državnih hartija od vrednosti.

Drčelić je, govoreći na tradicionalnoj bankarskoj konferenciji Juromani, rekao da je inicijalni plan za ovu godinu da se prikupi najveći deo sredstava emisijama dugoročnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, pri cemu treba iskoristiti povoljne trendove u domenu troškova zaduživanja.

„Prošle godine smo imali slične procene kao ove godine po pitanju bruto potreba za finansiranjem, ali je rezultat bio takav da je vlada uspesnom implementacijom mera fiskalne konsolidacije smanjila fisklani deficit na nivo od svega jedne trecine planiranog fisklanog deficita“, rekao je Drčelić i dodao da je u planu takođe i emisija evroobveznica.

On je precizirao da su prošle godine ukupne potrebe za finansiranjem realizovane oko 90 odsto na domaćem finansijskom tržištu.

V.d. direktora Uprave za javni dug je istakao da je deficit budžeta Srbije na centralnom nivou vlasti ove godine planiran na nivou od tri odsto BDP, a da je prošlogodišnje smanjivanje deficita „ispod targeta“ bio jedan od prvih koraka u dobrom smeru ka podizanju kreditnog rejtinga Srbije.

Drčelić je podsetio da se u prošloj godini mnogo uradilo na popravljanju poslovnog ambijenta, da je i rezultat fiskalne konsolidacije bio bolji od očekivanog, što sve ukupno privlači investitore kako u državne hartije od vrednosti tako i u realni sektor.

Drčelić je ukazao i da je nedavna odluka Standard and Pur agencije da poveća kreditni rejting Srbije dobra vest, ali je samo prvi korak.

Predstavnica Siti banke Marzena Fik rekla je na istom panelu da je primetna sve veća tražnja za obveznicama u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, pre svega u evrima, jer te obveznice donose dobar prinos.

Prema njenim rečima, bankari vole kad tržište obveznica „malo dosadno“.

„Ako možemo da dobijemo na te obveznice više prinosa, ako su investitori zadovoljni prinosom, to je ono što je potrebno“, rekla je ona na panelu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh