Gradovi

Drčelić: Troškovi zaduživanja na istorijskom minimumu

BEOGRAD – Troškovi zaduživanja putem emitovanja novih državnih hartija od vrednosti pali su na istorijski minimum, izjavio je danas direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić.

Drčelić je, u intervjuu za Radio Beograd 1, rekao da je Uprava veoma zadovoljna tražnjom za domaćim obveznicama i zapisima, koja je dobra uprkos nestabilnostima na globalnom finansijskom tržištu.

Od početka godine, uspešno su realizovane četiri aukcije državnih obveznica i zapisa, u dinarima i u evrima, a Drčelić je ocenio da je izuzetno povoljan rezultat u prodaji tih hartija posledica stabilnosti na domaćem finansijskom tržištu.

„Mere fiskalne konsolidacije koje je u prethodnom periodu sprovela Vlada, u koordinaciji sa merama monetarne politike, obezbedile su stabilnost domaćeg finansijskog tržišta, koje je osnovni izvor za finansiranje budžetskih potreba Srbije“, izjavio je Drčelić.

Uprava za javni dug objavila je kvartalni plan prema kome u prvom tromesečju ove godine planira plasman dinarskih i evro obveznica ukupne vrednosti 184 milijarde dinara, od kojih je samo u februaru na jednoj aukciji planirana prodaja 110 milijardi dinara vredne emisije dinarskih obveznica ročnosti tri godine sa kuponom od šest odsto.

Drčelić, međutim, kaže da cilj emitovanja te obveznice nije da se proda cela emisija, jer nema potrebe za tim u prvom kvartalu ove godine, već da se domaća hartija od vrednosti kvalifikuje za uključivanje u globalni indeks koji prati hartije od vrednosti u lokalnoj valuti.

„Naš plan je da emitujemo takozvanu benćmark obveznicu i da je kvalifikujemo za uključivanje u globalni indeks, što bi trebalo da Srbiji obezbedi znatno niže troškove zaduživanja kao i širenje investicione baze za državne obveznice Republike Srbije u dinarima“ , izjavio je Drčelić.

On je naglasio i da će se Srbija u prvom kvartalu 2016. zadužiti samo onoliko koliko je potrebno da refininansira potrebe na osnovu javnog duga i da finansira deficit koji bi trebalo da bude na nivou prošlogodišnjeg.

Foto Tanjug, D. Peterrnek/ ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh