• Gradovi

  DRI: Nemamo nadležnosti za ovlašćenje u vezi nabavke raketa

  BEOGRAD – Državna revizorska institucija (DRI) nema nadležnosti za davanje ovlašćenja o finansiranju nabavke protivgradnih raketa i finansiranju protivgradnih strelaca na nivou lokalnih samouprava, niti za tumačenje Zakona o odbrani od grada na koje se pozivaju predstavnici lokalnih vlasti, saopštila je danas DRI.

  Na zahtev Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, tokom aprila u prostorijama Državne revizorske institucije, održan je sastanak sa predstavnicima Republičkog hidrometeorološkog zavoda i tog Ministarstva u vezi sa sufinansiranjem nabavke protivgradnih raketa i protivgradnih strelaca.

  „Na sastanku su predstavnici Državne revizorske institucije istakli da u nadležnosti DRI nije davanje ovlašćenja o finansiranju nabavke protivgradnih raketa i finansiranju protivgradnih strelaca na nivou loklanih samouprava, niti tumačenje Zakona o odbrani od grada na koje se pozivaju predstavnici lokalnih vlasti na nedavno održanim konferencijama za štampu“, navodi se u saopštenju.

  Tokom sastanka DRI sa zainteresovanim predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i predstavnicima RHMZ-a, je uputila na odredbe važećih propisa iz oblasti Zakona odbrane od grada i na državne organe u čijoj je nadležnosti tumačenje tog zakona.

  Upustvom za pripremu Odluke o budžetu lokalnih vlasti za 2016. godinu i projekcijama za 2017. i 2018. godinu, Zakon o odbrani od grada, propisao je da se sredstva za finansiranje sistema odbrane od grada obezbeđuju u budžetu Republike Srbije, a time i finansiranje mesečne naknade za angažovanje izvršilaca za delovanje na gradonosne oblake – strelaca na lansirnim stanicama.

  Da se sredstva za finansiranje odbrane od grada obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije dato je mišljenje Ministarstva finansija od 8. februara 2016. godine opštini Osečina, gde je jasno navedeno da se sredstva za finansiranje odbrane od grada obezbeđuju u budžetu republike, dodaje se u saopštenju.

  DRI navodi da su predstavnici niškog Štaba za vanredne situacije ranije rekli da je „finansiranje plata strelaca dovedeno u pitanje iz navodno proceduralnih razloga, jer lokalna samouprava nije imala ovlašćenja Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede i Državne revizorske institucije“.

  „Državna revizorska institucija se ograđuje od tih izjava i još jednom ističe da nije dala nikakvo ovlašćenje niti ima mandat za takvu nadležnost, kao ni tumačenje Zakona o odbrani od grada, a na koje se pozivaju predstavnici lokalnih niških vlasti, a posebno na finansiranje plata strelaca“, kaže se u saopštenju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com