• BG

  Društvo sudija: Neprihvatljiv odnos predstavnika vlasti prema sudijama. …

  Društvo sudija Srbije zatražilo je od ministarke pravde Nele Kuburović i Visokog saveta sudstva (VSS) da se izjasne o „neprimerenom istupanju“ i „neprihvatljivom odnosu“ pomoćnika i savetnika ministra Čedomira Backovića i Zorana Balinovca prema sudijama na konsultacijama u vezi sa izmenom Ustava Srbije u delu koji uredjuje pravosudje.

  Društvo sudija obavestilo je juče pismom ministarku pravde i članove VSS da se 13. oktobra u Nišu, na konsultacijama u vezi sa izmenom Ustava koje sprovodi Ministarstvo pravde sa gradjanskim i strukovnim pravosudnim udruženjima, suočilo sa „zabrinjavajućim i neprihvatljivim“ odnosom predstavnika Ministarstva pravde prema sudijama.

  Kako navodi Društvo sudija, pomoćnik ministra Čedomir Backović je tom prilikom izjavio da se sudije i tužioci zalažu da pravosudje bude „društvo sa ograničenom odgovornošću“, „zanatska radnja“ koja će da odlučuje o ljudskim sudbinama kako se njima „ćeifne“.

  „Specijalni savetnik ministarke pravde Zoran Balinovac izjavio je, pak, da je nezavisnost sudstva fetišizirana, da je ideološki mit, da je rasprava o njoj iznedrila sudijske jurišnike koji se ponašaju kao da su iznad svega, da u pravosudnim savetima sudije ne treba da imaju većinu, a da tužioci treba da budu u manjini, da sudije i tužioci žele da preuzmu vlast u Srbiji, da nezavisnost kakvu sudije imaju u Srbiji, a posebno kakvu traže, ne postoji nigde na svetu, da su predlozi sudija i tužilaca smešni…“, navodi se u pismu koje je Društvo uputimo ministarki pravde i VSS.

  Društvo sudija navelo je da ni ono samo, a ni sudije, nisu neprijatelji nijedne političke vlasti u Srbiji, a ponajmanje gradjana, već da su savesni profesionalci koji se trude da se demokratsko društvo i vladavina prava u Srbiji unaprede i pozvalo ministarku pravde da reaguje kako se navedeno ponašanje predstavnika Ministarstva pravde ne bi ponavljalo.

  Društvo sudija Srbije pozvalo je i Visoki savet sudstva da se, u skladu sa svojim ovlašćenjima, oglasi povodom ovakvog istupanja u javnosti predstavnika izvršne vlasti.

  Udruženje ukazuje da je u predstojećem periodu veoma važno da se u stručnoj i otvorenoj debati dodje do najboljih ustavnih rešenja za pravosudje u interesu svih gradjana Srbije i pozvalo Savet da obezbedi i ohrabri učešće sudija i sudova u toj debati.

  Društvo sudija očekuje da Savet reaguje na poziv od 2. oktobra povodom nipodašavanja, uvreda i pretnji sudijama i tužiocima, uključujući i najave njihovog hapšenja.

  Ministarstvo pravde: U javnoj raspravi svako ima pravo na stav

  Ministarstvo pravde saopštilo je danas da javne rasprave služe za iznošenje različitih stavova i kritika, bez obzira da li se one nekome dopadaju i na taj način reagovalo na negodovanje strukovnog udruženja Društva sudija Srbije koje je ukazalo na „neprihvatljivo i zabrinjavajuće“ ponašanje predstavnika tog ministarstva prema sudijama tokom konsultacija o izmenama Ustava Srbije.

  „Uzimаjući u obzir dа se rаdi o nаjvišem prаvnom аktu Srbije, ministаrstvo ukаzuje dа je potrebno dа se čuju svi stаvovi, mišljenjа, kаo i kritike, kаko stručne jаvnosti, strukovnih udruženjа, tаko i civilnog sektorа, bez obzirа dа li se konkretni stаvovi pojedinаcа dopаdаju nekom od učesnikа jаvne rаsprаve“, navodi se u saopštenju Ministarstva prave u kojem se ne komentarišu konkretne zamerke strukovnog udruženja.

  Ministаrstvo prаvde i navodi da je javna rasprava pokrenuta u maju i da je njen cilj jаčаnje nezаvisnosti, nepristrаsnosti i odgovornosti prаvosudjа.

  „Ministаrstvo prаvde još jednom nаpominje dа suštinа jаvne debаte jeste trаnspаrentnost procesа izrаde u ovom slučаju novog Ustаvа Srbije, u kojoj trebа dа se čuju stаvovi svih pojedinаcа u cilju pronаlаženjа nаjboljeg zаjedničkog rešenjа“, saošteno je iz Ministarstva prave.

  Kako se navodi, do kraja godine biće održane još dve jаvne debаte u Novom Sаdu i u Beogrаdu.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com