• Novosti online

  Društvo sudija Srbije povodom istupanja SNS u Šapcu traži zaštitu pravnog poretka

  Društvo sudija Srbije je danas pozvalo Visoki savet sudstva i druge državne organe da hitno preduzmu mere u cilju zaštite nezavisnosti sudstva, poštovanja pravnog poretka i zaštite ugleda Republike Srbije.

  Istupanje predstavnika gradskog odbora Srpske napredne stranke na konferenciji za novinare u Šapcu, u sredu, 23. maja, povodom prvostepene sudske odluke sudije Biljane Mraović piše u saopštenju „predstavlja još jedan u nizu primera sve učestalijeg ponašanja zvaničnika vladajuće političke stranke kojima se sistemski omalovažavaju predstavnici sudske vlasti“.

  Beogradske „Večernje novosti“ su u četvrtak, 24. maja, objavile da su poverenici Gradskog odbora SNS u Šapcu Aleksandar Pajić i Boban Birmančević izjavili novinarima u sredu da „nikada nijedan gradonačelnik u Srbiji, protiv kojeg je Državna revizorska institucija (DRI) podnela krivičnu prijavu, nije oslobođen, a to se dogodilo baš u slučaju Nebojše Zelenovića“, po čemu je „odluka sudije Biljane Mraović presedan“.

  Ukazali su i „na to da se u svim postupcima vezanim za Zelenovića pojavljuje ista advokatska kancelarija sa sedištem u beogradskoj Krunskoj ulici, u komšiluku prostorija DS“.

  SNS je u saopštenju „optužila sudiju Biljanu Mraović da je ‘imala dodatni motiv’ za oslobađanje Nebojše Zelenovića jer je dva meseca po početku procesa njena ćerka dobila posao vaspitačice u ovdašnjoj (šabačkoj) predškolskoj ustanovi“, te „zato najavljuju i krivične prijave protiv svih učesnika ove kako kažu afere“, prenele su „Večernje novosti“.

  Društvo sudija Srbije medjutim piše da se takvim istupanjima „ugrožava nezavisnost i nepristrasnost sudstva, istovremeno podstiče nepoverenje u sudsku vlast, krši pretpostavka nevinosti garantovane Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama, i pozivaju građani na nepoštovanje donetih sudskih odluka“.

  Istupanje predstavnika lokalne SNS u Šapcu, kada je tek doneta prvostepena presuda, predstavlja „tendenciozno, i bez pravne argumentacije iznošenje sopstvene ocene izvedenih dokaza, čime osim što urušavaju autoritet ličnosti postupajuće prvostepene sudije, kod građanstva istovremeno stvara atmosferu pritiska na drugostepeni sud koji treba da odlučuje o žalbi protiv te presude“.

  „Kako ovakve izjave predstavljaju nastavak kontinuiranog, smišljenog i snažnog pritiska na nezavisnost sudija, podstiču nepoverenje u sudsku vlast i štete ugledu Republike Srbije, Društvo sudija Srbije poziva Visoki savet sudstva da hitno reaguje u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim obavezama, kao i druge državne organe da u okviru svojih nadležnosti preduzmu odgovarajuće mere u cilju zaštite nezavisnosti sudstva, poštovanja pravnog poretka i zaštite ugleda Republike Srbije“, piše u saopštenju.

  Društvo sudija Srbije naglašava da želi da ukaže da je „neophodno da se prestane sa ovakvim vidom pritisaka, čime bi se, na taj način, stvorili uslovi da svaki građanin Srbije, kada se nađe pred sudom, ostvari pravovremenu i pravičnu sudsku zaštitu što je jedino moguće ako je sudija nezavisan i nepristrasan“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com