BG

Држава продаје своје акције у Компанији Новости?

Beograd, Vecernje novosti NOVOSTI DANA.RSВлада Србије намерава да до краја јула, најкасније почетком августа, изађе из власничке структуре Kомпаније Новости, незванично сазнаје Данас.

То значи да ће држава свој пакет акција од 37 одсто изнети на берзу и понудити на продају. У Влади Србије негирају ове наводе уз реторичко питање „ко би купио губиташа?“.

На нашу констатацију да Вечерње новости могу да се угасе уколико наредног месеца не исплате дуг од 425.000 евра, наш саговорник из Владе каже да ситуација није толико драматична и да ће се проблем решити, „иако време не иде наруку Новостима“.

Генерални директор Kомпаније Новости Ратко Дмитровић каже за Данас да је и сам, пре неколико дана, од приватног лица, добио информацију да Влада Србије спрема излазак из власничке структуре Новости.

– Ако је информација тачна, то би могло веома брзо да доведе до каквог-таквог решења.

Иначе, Kомпанија Новости је из дана у дан у све тежој ситуацији, а ни два месеца након седнице Надзорног одбора, коју сам тражио у нади да ће се нешто променити, нико ништа не предузима.

Све што смо ми у менаџменту могли да урадимо, урадили смо, али то ни издалека није довољно да се спасу Новости.

Судбина компаније налази се у рукама оних који нису у овој кући.

Немам одговор на питање због чега нико не реагује, каже Дмитровић, додајући да верује да је био у праву, када је пре два месеца рекао како му се чини да је негде донета одлука о гашењу Новости.

Иначе, менаџмент компаније прекјуче је напустило троје људи.NOVOSTI

– Што се тиче оставки свих извршних директора Kомпаније Новости, они су почетком недеље дошли код мене и рекли ми како су донели одлуку да поднесу оставке и то неопозиве.

„Урадите оно што мислите да треба, не желим ни да вас притискам ни да вас одговарам од те одлуке“, рекао сам им.

Да ли су након тога поднели оставке Надзорном одбору, то је питање за њих, односно за председницу Надзорног одбора, истиче Дмитровић.

С друге стране, у Влади Србије негирају скори излазак државе из Новости.

– Држава неће изнети свој пакет акција на продају, јер ко би купио компанију у великим финансијским дуговима? Не би се нашао такав купац, кажу у Влади Србије.

На питање да ли би то можда био садашњи већински власник Милан Беко, одговарају да „постоји таква могућност“, али да се Беко до сада није изјашњавао о томе.

– Kомпанија Новости мора прво да се финансијски доведе у ред да би се продала.

Наћи ће се решење за Новости, компанија сигурно неће банкротирати.

Време им не иде наруку, али сума од 425.000 евра није толики проблем да бисмо о томе причали сензационалистички, поручују у Влади Србије.

Већински власник Kомпаније Новости је бизнисмен Милан Беко са 62 одсто акција, али нема управљачку функцију, коју му је Влада Србије одузела пре шест година, јер није хтео да откупи преостали део акција.

Он се до сада није оглашавао о евентуалном откупу државног дела у Новостима, као ни о финансијским пржоблемима са којима се компанија суочава.

Дугови:

Пословање Вечерњих новости угрожено је због нагомиланих дугова, а запослени су пре два месеца упозорили да је због доспевања на наплату банкарског кредита од 425.000 евра у августу ове године могућ скори престанак изласка овог дневног листа. Kредит је подигнут 2012. године.

Kомпанија је и даље под оптерећењем дуга од 11 милиона евра, затеченог 2013. године, као и пореског дуга држави из 2009, у износу од 103 милиона динара, који с каматама износи више од 300 милиона динара. Све ово би наредног месеца могло да Kомпанију Новости одведе у банкрот.

Аутор: K. Живановић ИзворДанас

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh