• Novosti online

  Државне фирме угрожавају буџет

  У децембру протекле године забележен је рекордно висок дефицит општег рачуна државе од 83,7 милијарди динара, чиме је само у једном месецу за 19 милијарди динара надмашен укупан мањак у буџету остварен од јануара до новембра 2015, упозорава Фискални савет у својој годишњој анализи.

  „Снажан раст расхода, међутим, великим делом потиче и од неколико

  једнократних обавеза које нису биле планиране буџетом за 2015, али је крајем године било најављено да ће држава (без ребаланса буџета) преузети њихову отплату. Реч је о преузимању дуга „Србијагаса” према НИС-у, обавеза према војним пензионерима и исплати првобитно лоше планиране субвенције пољопривреди. Ово је укупне расходе државе повећало за 43 милијарде динара”, пише у извештају Фискалног савета.

  Премда је укључивање поменутих обавеза у јавни дуг Републике, оваки буџетски расходи, према њиховој оцени, „заправо представљају хронични проблем домаћих јавних финансија”. Постала је

  уобичајена пракса да се проблеми државних предузећа и других ентитета годинама „гурају под тепих”, да би се онда у једном тренутку нужно појавили као (непланирани) трошак, наводе у Фискалном савету. Подсећају да су 2014. године непланирани расходи буџета достигли 80 милијарди динара, када су на наплату дошли гарантовани дугови државних предузећа, трошкови за санацију пропалих банака и докапитализацију Дунав осигурања и Поштанске штедионице, а преузет је и дуг „Јата” према добављачима.

  „Слично ће се највероватније поновити и у 2016. кад на наплату доспева гарантовани дуг РТБ Бор и најављено преузимање дуга Петрохемије према НИС-у”, упозорава Фискални савет.

  Додају и то да прелиминарни подаци о извршењу буџета Републике у јануару 2016. указују на то да је забележен прилично велики суфицит од 33 милијарде динара – што је за око 20 милијарди динара бољи резултат од прошлогодишњег. То је, оцењују последица једнократних кретања, а не одрживи тренд. Привремено су повећани приходи од акциза, али је и пребацивањем прихода од продаје фреквенција мобилним оператерима (12,7 милијарди динара) у новембру 2015. за ову годину, остварен непланиран и привремени раст непореских прихода.

  „Кад се све узме у обзир, велики јануарски вишак на нивоу Републике заправо био је очекиван и свакако је привремен”, закључују у Фискалном савет.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com