• Gradovi

  Državni sekretar u MSP: Priština je taksama pokrenula trgovinski rat

   

   

  Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović ocenio je danas u Budvi na regionalnom skupu da su vlasti u Prištini uvodjenjem takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH pokrenule trgovinski rat.

  Stevanović je na sastanku ministara spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke rekao da je Srbija posvećena unapredjenju regionalne saradnje, kao i nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ali da taj proces ne sme ničim biti ugrožen, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

  „Zbog toga, povlačenje ove mere Prištine neophodan je preduslov za nastavak dijaloga“, rekao je on.

  Stevanović je rekao da su vlasti u Prištini uvodjenjem taksi na robu iz Srbije i BiH od 100 posto prekršile sporazum CEFTA, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova s EU i princip Regionalnog ekonomskog prostora.

  „Motivi i stepen u kojem je ovo kršenje ispoljeno, uvodjenjem drakonskih mera, pokazuju da je u pitanju politička, a ne ekonomski motivisana odluka, koja se može oceniti kao pokretanje trgovinskog rata“, rekao je Stevanović.

  On je dodao da je ta odluka uperena protiv onih koji nisu odgovorni za uskraćivanja vizne liberalizacije Prištini, dodajući da Srbija smatra da svi stanovnici Kosova treba da uživaju blagodati slobode kretanja.

  Stevanović je rekao da „postaje paradoksalno da ministri u regionu usvajaju zajedničke deklaracije“ dok se na terenu suprotno dešava „ugrožavaju se postignuti rezultati“.

  „U tom smislu smatramo da grubo kršenje CEFTA sporazuma od strane privremenih institucija samouprave u Prištini uvodjenjem nerazumnog dodatnog poreza na proizvode iz Srbije i BiH prvo od 10, a potom i od 100 posto zaslužuje snažnu osudu i mora hitno da bude obustavljeno“, rekao je Stevanović

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com