Politika

DS obeležila 26 godina! Pajtić: spremni za borbu

bojan pajtićFoto: Tanjug, Srđan Ilić

Ne postoji bolja simbolika o tome gde se Srbija danas nalazi, kada se proslavlja 26 godina od obnove rada DS, od toga da je danas došlo do upada u prostorije DS u Prokuplju i razbijanja table sa njenim imenom, poručio je Pajtić na konferenciji za novinare.

Nijedan akt nasilja, nijedna laž nas neće sprečiti u borbi za slobodnu, dostojanstvenu, pristojnu, demokratsku Srbiju, istakao je Pajtić.

Pajtić je ocenio i da su građani 2012. godine „zaspali u Srbiji, a probudili se u Stradiji, Vučićevoj državi“.

To je tamni vilajet bede, siromaštva i poniženja, gde se otima od plate i penzija, povećavaju porezi, takse, kazne. Uništena je nada u bolji život i sve zavisi od milosti čoveka koji ne zna za milost, rekao je Pajtić.

Koliko je u Srbiji onih koji to shvataju? Ako nas je više, biće opet Srbija, ako nas je manje, biće zauvek Stradija, ocenio je Pajtić.

Treba jasno i glasno da kažemo – ne Stradija, nego Srbija. Nećemo drugu državu, hoćemo drugu Vladu, a 2016. godinu sigurno ćemo pamtiti kao prelomnu i presudnu, a možda ćemo je zapamtiti kao godinu u kojoj je sve otišlo dođavola, rekao je Pajtić.

Još četiri godine ovog režima nećemo preživeti, 800 godina državnosti Srbije predaćemo u ruke plagijatora, kriminalaca i starleta, predočio je on.

Hajde da 2016. godinu pamtimo kao godinu u kojoj smo jednim potezom olovke zbacili režim laži neznanja i bahatosti, poručio je on i napomenuo da je Srbija država slobodnih građana i nezavisnih institucija.

Zato, dodao je Pajtić, u aprilu biramo Stradija ili Srbija.

Ako ostaneš kod kuće biraš Stradiju, bedu, strah, nezanje i poniženje.

Ako sumnjaš da možemo nešto da promenimo, onda sedi kod kuće i čekaj, ali posle izbora neće biti nikoga da ti pomogne, a ako ti zakuca neko na vrata biće to sudski izvršitelj, izjavio je Pajtić.

Pajtić je odbio da komentariše pojedina istraživanja javnog mnenja, podsećajući i da se 2012. godine govorilo da tadašnji lider DS Boris Tadić ima prednost nad Tomislavom Nikolićem, koji je potom izabran za predsednika Srbije.

Od vođa smo imali štetu, oni postanu poluludi od nadmenosti i bahatosti. Mi želimo sistem, uređenu državu u kojoj građani neće znati imena ministara, jer je država uređena i ne zamajava ih dnevnom politkom, objasnio je Pajtić.

Govoreći o zajedničkoj listi sa Socijaldemokratskom strankom, Pajtić je rekao da se razgovara na različitim nivoima o saradnji, fer i poštenim uslovima za izbore i ne uvek pred medijima.

Pajtić je rekao da mnogi ne razumeju šta je DS danas, jer se ljudi ne bore za funkcije, već da njihova i druga deca ostanu u Srbiji.

Biti član DS danas znači da ti se radi o glavi, da ćeš izgubiti posao i nije bitno gde će DS biti sledeće godine, već Srbija. Ako ostane u rukama Vučića, Vučićevića, Rističevića, onda ode bestraga, rekao je Pajtić.

Pajtić je rekao da pokrajinske institucije funkcionišu do izbora, dodajući da očekuje sednicu pokrajinskog parlamenta i možda rebalans budžeta jer je došlo do neočekivanih prihoda.

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović rekao je da programi DS svedoče da je ta stranka uvek bila prinicipijelna i zalagala se za demokratsku, ujedinjenu Evropu, pravnu, sigurnu, slobodnu zajednicu.

Mnogi danas kažu da su Evropljani, da su za demokratiju, vladavinu prava, prava žena, bezbednost i mir, ali ovo svedoči da smo bili jedini koji smo to bili uvek, rekao je Mićunović.

Istorija se nekad našali, idemo unapred, pa se vratimo unazad. Nećemo nikoga ovde ogovarati, ali svako ima dovoljno inteligencije, niko se ne žali da nije pametan, pa neka kaže da li danas žive bolje nego nekada, predočio je on.

Demokratska stranka je spašavala ugled i obraz Srbije kada to nije bilo lako, kada se šenlučilo, pucalo, činjeni razni zločini. Mi smo imali hrabrosti da kažemo da to nije dobar put, podsetio je Mićunović.

Drago nam je što mnogi vide i danas da to nije bio dobar put, ali treba imati morala i reći ko je na to prvi upozoravao, rekao je Mićunović.


Uroš Marković, predsednik Demokratske omladine, rekao je da

su predstavljene knjige i dela, različite političke analize, deo onoga što su članovi DS pisali i stvarali u proteklih 26 godina.

To je dokaz i podsetnik da je DS stranka znanja, obrazovanih i slobodoumnih ljudi, rekao je Marković.

Da nije bilo mladih devedesetih godina ne bi onako izgledali studentski i građanski protesti protiv Slobodana Miloševića, ocenio je on.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh