Gradovi

DS obmanjuje građane, Šumarac prvo da pročita zakon

BEOGRAD – Demokratska stranka nema pravo da obmanjuje javnost i unosi nesigurnost tvrdeći da će predloženi zakon o stanovanju i održavanju zgrada uvesti „nove namete“ i omogućiti prinudnim upravnicima da građanima „ulaze u stanove“, saopšteno je danas iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Da je pročitao predlog zakona, ministar „vlade u senci“ Dragoslav Šumarac, znao bi da se Predlogom zakona o stanovanju i održavanju zgrada ne uvode nikakvi novi nameti stanarima zgrada. Znao bi i da će stanari svojom voljom odlučiti žele li da angažuju profesionalne upravnike, a posebno bi znao da profesionalci nemaju ovlašćenja da bilo kome ulaze u stan“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se ističe, DS ima pravo da se protivi svakom zakonu koji Vlada predlaže, da podnosi amandmane u Skupštini ili da od Ustavnog suda traži ocenu ustavnosti bilo kojeg akta.

Ono što nema pravo, to je da obmanjuje javnost i unosi nesigurnost kod građana, tvrdnjama da predloženi zakon o stanovanju i održavanju zgrada uvodi „nove namete“ i omogućava prinudnim upravnicima da građanima „ulaze u stanove“, poručeno je iz Ministarstva.

Kako je istaknuto, neistinita je i tvrdnja da će „zaštićeni stanari ostati na ulici“.

U saopštenju se objašnjava da zakon, upravo suprotno, predviđa i posle sedam decenija rešava ovo pitanje, dajući lokalnim samoupravama rok od deset godina da obezbede odgovarajući stan za preseljenje zakupcu na neodređeno vreme u svojini građana, čime se stvaraju uslovi da se obezbede stanovi za ova lica i istovremeno vlasnicima stanova u kojima trenutno žive zaštićeni stanari, posle 70 godina napokon vrati njihova svojina.

Kao predstavnik struke i bivši resorni ministar, Šumarac bi trebalo da zna da je prošlo 24 godine od donošenja poslednjeg zakona koji se bavio stanovanjem i da su mnoge prethodne vlade, uključujući i Vlade u kojima je sedela Demokratska stranka, propustile da tu oblast urede, napominje se u saopštenju.

Pritom, kako se navodi, protivrečna je sama Šumarčeva izjava oko prinudnog izvršenja naloga inspektora i dovođenja u vezu toga sa prinudnom naplatom i novčanim kaznama.

„Ovaj zakon ni u jednoj svojoj odredbi ne propisuje ono što je izjavio, već kao i svaki drugi zakon koji odgovorna Vlada predlaže, predviđa nadzor nad primenom zakona i zaštitu svi savesnih građana Republike Srbije“, navodi se.

Takođe se dodaje, da ukoliko se poziva na izvršni postupak, Šumarac bi trebalo da zna da je prilikom određivanja sredstva i predmeta izvršenja, sud, odnosno izvršitelj dužan da vodi računa o srazmernosti između visine obaveze izvršnog dužnika i sredstva i predmeta izvršenja, i da je zato apsurdna tvrdnja da će zbog iznosa sredstava za održavanje zgrada ikada moglo da dođe do prodaje stanova građana Srbije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh