Gradovi

DS: Šta je sa najavama da će Železara poslovati profitabilno

BEOGRAD – Demokratska stranka postavila je danas pitanje šta se desilo sa ranijim najavama da će Železara Smederevo šest meseci nakon postavljanja novog menadžmenta početi da posluje profitabilno i da li su tačni podaci da je Železari dati oko 180 miliona evra preko Fonda za razvoj ili na druge načine.

Kako se navodi u saopštenju DS, poslednja izjava izvršnog direktora menadžerskog tima HPK Inženjeringa da Železara Smederevo 2015. godine nije ostvarila profit potvrđuje da se radi „lažnom obećanju“ premijera Aleksandra Vučića.

Direktor Železare Smederevo Peter Kamaraš izjavio je u četvrtak da ta železara u 2015. godini nije ostvarila profit, ali je istakao da nijedna kompanija u svetu koja se bavi tom delatnošću nema profit zbog niske cene čelika na svetskom trzižištu.

„Nemamo profit. Još pravimo završne račune za 2015. godinu, ali nemamo profit. Šta je razlog? Niko nema profit. Sve kompanije u svetu su izgubile novac zbog niske cene čelika na svetskom trzižištu“, rekao je Kamaraš za B92.

Početkom 2015. godine firma HPK inženjering, uz podršku srpske Vlade, preuzela je upravljanje smederevskom železarom. U oktobru je saopšteno da se vode ozbiljni pregovori sa kineskom kompanijom koja je zainteresovana za smederevsku železaru.

Nema rasta u Kini pa je jedini način da presele proizvodnju kod nas, što im je mnogo jeftinije, navodi Kamaraš.

Iz Ministarstva privrede najavljuju da će u narednih mesec, mesec i po dana biti završene sve pripreme i da će tada tender biti raspisan.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh