• Novosti online

  DS: Zašto država dozvoljava trovanje građana Bora?

  Demokratska stranka saopštila (DS) je danas da su u protekla dva meseca u Boru izmerene koncentracije sumpor dioksida i čestica teških metala u vazduhu nekoliko puta veće od dozvoljenih i dodala da se štetne čestice iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ (RTB) emituju u atmosferu uz, kako je naglasila, saglasnost državnih organa.

  DS je naveo da je zdravlje gradjana Bora zbog toga, kako je ocenjeno, ozbiljno ugroženo, a da Ministarstvo zaštitne životne sredine i Vlade Srbije o tom aero-zagadjenja u tom gradu ćute.

  „Da je reč o trovanju ‘u prisustvu države’ vidi se i po tome što ni ekološka inspekcija nije zaustavila proizvodnju u topionici iz koje se sumpor-dioksid i čestice teških metala emituju u vazduh koji udišu Borani i čitav biljni i životinjski svet na tom području“, navodi se u saopštenju.

  DS je podsetio da je grupa inženjera-rukovodilaca tadašnje Topionice i rafinacije (TIR) još pre četiri godine javno ukazala na neadekvatno upravljanje procesom proizvodnje bakra i štetne posledice koje će iz toga proisteći.

  „Smatramo da je nereagovanje Vlade Srbije na ovo upozorenje direktno dovelo do situacije u kojoj se gradjani Bora danas nalaze. Čak je i primopredaja novih postrojenja svojevremeno izvršena pre faktičkog završetka radova kako bi pogon bio pušten u rad baš na rodjendan tadašnjeg premijera i sadašnjeg predsednika Srbije“, navodi se u saopštenju.

  DS je istakao da parametri rada nove topionice, kako je naveo, nikada nisu dokazani, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda nije izgradjena, a sistem za otpremanje gasova ka fabrici sumporne kiseline nikada nije u potpunosti uskladjen.

  Ta stranka je upitala da li je tačno da sistem za odvod konvertorskih gasova u borskoj topionici više, kako je ocenjeno, ne funkcioniše i da li sav konvertorski gas odlazi u atmosferu.

  „Da li je tačno da otpadne vode sa svim svojim otrovima i danas odlaze direktno u vodotokove? Da li je Vlada Srbije prodajom RTB-a u bescenje pokušala da zamaskira lošu kontrolu i upravljanje projektom vrednim više stotina miliona evra pre njegove prodaje kineskom investitoru“, upitao je DS u saopštenju.

  DS je pitao i da li će neko iz bivšeg rukovodstva RTB-a, nadzornog organa i Vlade Srbije odgovarati za štetu koja je naneta Boru i Srbiji.

  „Ukoliko javnost bude uskraćena za odgovore na ova pitanja, smatraćemo da je Vlada Srbije kao suvlasnik RTB-a direktno odgovorna i za najnovije svesno trovanje gradjana Bora“, navodi se u saopštenju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com