Gradovi

Dugalić: Blago povećan kreditni dug stanovništva

BEOGRAD – Predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić je izjavio danas da je u februaru nezanatno smanjen dug kompanija, a blago povećan kreditni dug stanovništva u odnosu na prethodni mesec.

Prema podacima UBS-a, ukupna zaduženost privrede i građane na kraju februara iznosila je 2.151 milijardi dinara, dok je mesec dana ranije to bilo 2.152 milijardi.

Ukupna zaduženost stanovništva je na kraju februara iznosila 719.9 milijardi dinara, a na kraju januara 713,8 i na kraju 2015. godine 711,3 milijarde dinara.

„U pogledu strukture kredita i zaduženosti stanovništva kod banaka gotovinski i stambeni krediti dominiraju i zabeležili su simbolični rast, dok potrošački nastavljaju sa tendencijom blagog smanjivanja“, rekao je Dugalić na konferenciji za novinare.

Kako kaže, povljno je to što je povećana urednost u plaćanju obaveza kod banaka kada je reč o kreditima.

U februaru je učešće docnje u dugu po osnovu bankarskih kredita iznosilo 15,2 odsto i u odnosu na januar je smanjeno za 0,2 odsto i u odnosu na podatke na kraju 2015. za 0,1 odsto.

„Vidi se da se smanjuje dug odnosno docnja pravnih lica i kompanija. To nije veliko smanjenje, ali u svakom slučaju je ohrabrujući pokazatelj. Ne povećava se docnja stanovništva, tako da je ukupna docnja smanjena sa 15,4 na 15,2 odsto. Kada su u pitanju čekovi i kartice slična je situacija kao i ranije“, rekao je Dugalić.

Preduzetnici su bili zaduženi na kraju februara 45,0 milijardi, dok je na kraju januara 44,8 i na kraju decembra 44,7 milijardi.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh