Gradovi

Đukanović: Izbori u CG, krajem juna, septembra ili oktobra

PODGORICA – Predsednik vlade i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović u svom predlogu, kojim poziva predstavnike parlamentarne opozicije da uđu u izvršnu vlast, poručio da pritom ništa od strategijskih spoljnopolitičkih obaveza vlade ne može biti dovedeno u pitanje, jer bi to ugrozilo državne interese Crne Gore, a samim tim i građana.

Govoreći o izborima, Đukanović je rekao da vreme izbora i funkcionisanja ove vlade zavise od političkog dogovora o terminu održavanja izbora.

„Najkasniji rok za njen izbor je 90 dana uoči izbora. Naravno, moguće je da se vlada izabere i ranije, odmah nakon postizanja političke saglasnosti. Za DPS su prihvatljiva oba termina izbora o kojima do sada govorimo: i kraj juna, kraj septembra ili početak oktobra“, navodi Đukanović.

On je izrazio spremnost za natavak dijalog o svim pitanjima u vezi sa drugim aspektima od kojih, kako kaže, zavisi regularnost izbornog procesa.

Inače, u dokumentu ponuđenom opoziciji, premijer Đukanović predlaže niz kadrovskih, ali i sistemskih ustupaka opoziciji.

Kao i mogućnost izbora položaja, bilo na ministarskom ili na nivou pomoćnika u Vladi Crne Gore.

„Ukoliko opozicija ne želi da prihvati takav opseg odgovornosti, ili nema adekvatne kandidate za ministarska mesta u ovom trenutku, tačnije ako želi da se fokusira samo na kontrolu upotrebe državnih resursa u periodu do izbora, postoji i druga mogućnost: da kandidati opozicije dobiju poziciju pomoćnika ministara sa dodatnim ovlašćenjima“, ističe.

To bi, kako dodaje, podrazumevalo da bez potpisa tog pomoćnika ne može biti odobrena upotreba državnih resursa koji su u kontroli ministarstva u kojem radi, a koji bi mogli značiti zloupotrebu i narušavanje regularnosti izbornog procesa.

Premijer podseća da je vladi 27. januara potvrđeno poverenje u Skupštini i da je tada ponudio opozicionim parlamentarnim partijama ulazak u vladu, preneo portal CdM.

„Kazao sam da je motiv za to očigledno društvena potreba da se osnaži poverenje u izborni proces i da se stvore uslovi za regularnost ovogodišnjih redovnih parlamentarnih izbora, saglasno usvojenom zakonodavstvu“, navodi Đukanović u predlogu.

On podseća da su sve primdbe predstavnika parlamentarne opozicije bile vezane za tačnost biračkog spiska i zloupotrebu državnih resursa.

„Smatrao sam da je najbolji odgovor na takve sumnje ponuda da predstavnici opozicionih partija u vremenu do parlamentarnih izbora ostvare puni nadzor nad radom Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva poljoprivrede“, naveo je premijer.

Opoziciji je ponudio, kako dodaje, i jedno mesto potpredsednika vlade kako bi kroz rad užeg Kabineta ostvarili uvid u rad vlade u celini.

„Smatram da je ova inicijativa u najvećoj meri podudarna sa planom koji je tokom sednice parlamenta iznela Pozitivna Crna Gora“, rekao je Đukanović.

Premijer dalje objašnjava i kako „operacionalizovati ponudu“, navodeći principe koje opozicija, koja želi da iskoristi ponudu, treba da poštuje prilikom predlaganja kandidata za ponuđena mjesta u vladi.

Foto Tanjug, Z. Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh