Gradovi

Đukanović: Krivokapić isključivi krivac za propast dijaloga

PODGORICA – Crnogorski premijer i lider vladajuće DPS Milo Đukanović optužio je lidera SDP-a i predsednika parlamenta Ranka Krivokapića da je isključivi krivac za neuspeh dosadašnjih pregovora vlasti i opozicije o obezbeđivanju fer uslova za održavanje narednih izbora.

Đukanović je ponovio da je spreman za nastavak tog dijaloga, ali bez uslovljavanja, te podsetio da Krivokapić želi da se neprincipijelno obračuna sa direktorkom TVCG Radojkom Rutović.

Nema, kazao je, nijednog uslova za nastavak dijaloga i poručio da Krivokapić dok je predsednik Skupštine ima mesto u parlamentarnom dijalogu.

Premijer je, gostujući u emisiji „U Centar“ RTCG, podsetio da je ponudio opoziciji da uđe u vladu, iako je vladi izglasano poverenje u parlamentu.

„Ta ponuda nije izraz političke slabosti, već pokušaj da otklonimo jednu od ključnih prepreka održavanju fer izbora. Uprkos toj izdašnoj ponudi, ti pregovori završeni su neuspehom i to pre svega zahvaljujući ulozi dosadašnjeg predsednika Skupštine. Pregovore je obeležio politički sebičluk predsednika parlamenta. DPS je spreman za dijalog ali bez uslovljavanja, inače o čemu bi onda razgovarali ako bi prihvatio odmah sve zahteve opozicije“, kazao je Đukanović.

Premijer je ocenio da lider SDP-a neopravdano želi da se smene uredništvo i direktorka Televizije Crne Gore Radojka Rutović.

„Predsednik parlamenta je dijalog obojio ličnim, partijskim interesima. Pregovori su propali jer je Krivokapić mimo pravila političke igre pokušao da u politički sporazum ugradi obavezu njegovog održavanja na poziciji predsednika Skupštine. Druga neprijatna okolnost po njega je što smo odbili inicijativu da se na jedan krajnje neprincipijelan način obračuna sa direktorkom Televizije Crne Gore Radojkom Rutović. Najmanje tri puta je Krivokapić pokušavao da u koalicione sporazume sa DPS-om ugrađuje odredbu kojom je smenjena Radojka Rutović“, naveo je Đukanović.

Premijer je poručio da mu nije prihvatljiv komesarski pristup Javnom servisu, ali i svim drugim medijima. On je ocenio da Krivokapić može i dalje biti učesnik u dijalogu, ali ne kao medijator jer će, kako je rekao, ubrzo biti smenjen sa pozicije predsednika parlamenta.

„Ne treba nam medijator za pregovore. Krivokapić nije medijator nego organizator. Poziciju medijatora je koristio kako bi manipulisao njom, da bi on bio jedan učesnik, a Raško Konjević drugi. Oni su imali dominaciju sa dva predstavnika. Mislim da je Krivokapić deo parlamentarne manjine, da je njegovo ovakvo vreme potrošeno i verujem da će on nastaviti političko delovanje kao poslanik i lider jedne male partije. Sada je pitanje za opoziciju da li zaista žele ono što su tražili ili žele da budu taoci predsednika parlamenta koji je odlučio da u završnoj fazi na tom mestu namiri svoje račune sa zamišljenim protivnicima“, ocenio je Đukanović.

Lider DPS-a je kazao i da mu ne smeta što ga je Krivokapić nazvao Staljinom crnogorske politike.

„Ne smeta mi što me neko doživljava kao Staljina, deo javnosti me doživljava i kao šefa mafije. Problem je taj kad sebe okarakterišete kao Čerčila. To rade duboko neostvarene osobe, nezadovoljne sobom, pa pokušavaju da se uporede i sa Čerčilom“, rekao je Đukanović.

Premijer je poručio da nema namjeru da podnese ostavku zbog slučaja „Limenka“ i dodao da nema njegove lične odgovornosti, jer u to vreme nije bio predsednik vlade.

Foto Tanjug/I. Petrović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh