• Gradovi

  Đukanović: Vučić se menja brže od svog biračkog tela

  PODGORICA – Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da se premijer Srbije Aleksandar Vučić menja brže od svog biračkog tela.

  Premijer Crne Gore je u intervjuu za Slobodnu Evropu ocenio da treba konstatovati da je Vučić zaista krenuo da ozbiljno usmerava Srbiju putem evropskih integracija i da mu nije jednostavno.

  „Govorili smo o crnogorskom iskustvu, pa dozvolite, ipak je to crnogorsko iskustvo formalno staro deset godina , koliko je prošlo od nezavisnosti, a ja vam kažem punih 17 – od „98. godine. Iskustvo Srbije je značajno kraće, što će reći da je otpor tom zaokretu danas mnogo snažniji nego što je u Crnoj Gori i utoliko je i uloga premijera Vučića i njegove vlade teža, pa u tom kontekstu najpre treba razumeti napor koji on ulaže“, kaže Đukanović.

  On ocenjuje da je „đavolski posao danas na Balkanu voditi proevropsku politiku“.

  „Moramo znati, nisu evropske i evroatlantske vrednosti tako duboko ukorenjene u ovom regionu, naprotiv. Prema tome, okretanje tim vrednostima jeste zapravo otklon od prošlosti, jeste radikalan zaokret kojem se puno ljudi, rekao bih očekivano, protivi zato što ne vidi sebe u tom novom sistemu vrednosti. Plaše se tog novog“, smatra Đukanović.

  Jako je važno da shvatimo da je integracija drugo ime za stabilnost Balkana. A time i za stabilnost Evrope, jer bez stabilnosti Balkana nema evropske stabilnosti, a kamoli ekonomskog i demokratskog prosperiteta na Balkanu, zaključio je Đukanović.

  Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com