• Gradovi

  Dunja Mijatović: Dezinformacije o pandemiji ne smeju da služe za ograničavanje slobode medija

  Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da sloboda medija ne sme da bude ugrožena merama koje države preduzimaju radi suzbijanja dezinformacija u vezi s pandemijom novog korona virusa.

  Mijatović je u pisanoj izjavi navela da se vlade tokom pandemije nesumnjivo suočavaju s izazovima bez presedana, ali da to ne može da bude izgovor za obračun s medijima i, usled toga, za ograničavanje pristupa gradjana informacijama.

  „Novinari i medijski akteri obavljaju neophodan posao koji služi javnom dobru. Njihov rad mora biti zaštićen, a ne potkopavan“, rekla je Mijatović.

  Ona je kazala da globalni zdravstveni problemi zahtevaju efikasne mere zaštite zdravlja i života ljudi, što uključuje borbu protiv dezinformacija koje mogu izazvati paniku i društvene nemire.

  „Nažalost, neke vlade koriste ovaj imperativ kao izgovor za uvodjenje nesrazmernih ograničenja slobode medija; ovo je kontraproduktivan pristup koji mora prestati. Naročito u doba krize moramo da zaštitimo naše dragocene slobode i prava“, navela je Mijatović.

  Ona je dodala da su parlamenti, vlade i lokalne vlasti prethodnih nedelja usvojili zakone, ukaze ili odluke „koje donose očigledan rizik ometanja rada novinara i medijskih aktera i ograničavanja prava javnosti da dobija informacije“.

  Komesarka SE je ukazala da je i pristup informacijama „kolateralna žrtva mera“ koje vlade preduzimaju u suočavanju s pandemijom i da su „filtriranje informacija i odlaganja odgovora na zahteve za slobodom informacija“ primećeni u nekoliko država članica, uprkos činjenici da su pravovremene informacije od suštinskog značaja za shvatanje opasnosti i zaštitu pojedinaca.

  „U Češkoj, Srbiji i Italiji prijavljeni su slučajevi novinara koji su bili sprečeni da prisustvuju konferencijama za medije, da dobiju informacije od zdravstvenih vlasti ili da dokumentuju aktivnosti zvaničnika zaduženih za sprovodjenje zakona“, napisala je Mijatović.

  Novinari koji izveštavaju o pandemiji u Madjarskoj i Rusiji, navela je, suočavaju se sa različitim sankcijama, uključujući rizik zatvorske kazne do pet godina zbog širenja „lažnih informacija“, dok u Azerbejdžanu nedavne izmene zakona nameću obavezu vlasnicima informativnih portala da spreče širenje „štetnih informacija“ na internetu.

  U Rumuniji uredba dozvoljava vlastima da uklanjaju sadržaj i blokiraju sajtove na kojima taj sadržaj pruža „lažne informacije“ o pandemiji korona virusa i merama prevencije, bez mogućnosti žalbe na odluku, kazala je Mijatović.

  Ukazi i zakonski predlozi u Bosni i Hercegovini, usmereni na kažnjavanje kruženja informacija koje mogu da izazovu paniku, nose rizik ograničavanja rada novinara i slobode izražavanja na društvenim mrežama, ocenila je komesarka SE za ljudska prava.

  Navela je da su u Jermeniji brojne novine i sajtovi morali da obrišu neke informacije, posle usvajanja strogih pravila kojima se zabranjuje objavljivanje informacija medicinske i epidemiološke prirode o pandemiji koje nisu u potpunom skladu sa zvaničnim izvorima.

  Mijatović je rekla i da je „od izuzetne važnosti da novinari mogu da rade u bezbednim uslovima, bez straha da će biti maltretirani ili napadnuti“, kao što je naglašeno u Preporuci Komiteta ministara o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i drugih medijskih aktera.

  „Medjutim, u Turskoj je nekoliko novinara privedeno u znak odmazde zbog njihovog izveštavanja o korona virusu. Novinar koji je u Sloveniji podneo zahtev za dobijanje informacije o usvojenim vladinim merama za borbu protiv pandemije bio je meta kampanje blaćenja u medijima bliskim stožernoj partiji vladajuće koalicije“, napisala je Mijatović.

  Ona je pozvala sve države članice Saveta Evrope da očuvaju slobodu medija i da „osiguraju da mere za borbu protiv dezinformacija budu neophodne, srazmerne i podložne redovnom nadzoru“, izmedju ostalog, i parlamenta i državnih institucija za zaštitu ljudskih prava.

  „Mere za suzbijanje dezinformacija nikada ne smeju da sprečavaju novinare i medijske aktere da obavljaju svoj posao niti da dovedu do neopravdanog blokiranja sadržaja na internetu. Zemlje koje su uvele ograničenja koja ne ispunjavaju ove standarde moraju hitno da ih ukinu“, dodala je Mijatović.

  Vulin: Niko nema pravo da izaziva paniku, evropski komesari nemaju pravo da nam uredjuju život

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da svako u Srbiji ima pravo na informisanje, ali da niko nema pravo na svesno objavljivanje laži i namerno izazivanje panike i pitao evropske zvaničnike kako oni reaguju kad neko iznosi neistinu u njihovim zemljama.

  Reagujući na izjavu komesarke Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović da su u „Češkoj, Srbiji i Italiji prijavljeni slučajevi novinara koji su sprečeni da prisustvuju konferencijama za medije“ Vulin je istakao da bi evropski komesari „morali da znaju da im nije dato da umesto nas odlučuju, da nam uredjuju život i pravila po kojima živimo“.

  „Ne znam zašto komesarka Dunja Mijatović ima potrebu da Srbiju stavlja u svaku svoju izjavu, ali znam da u Srbiji predsednik Vučić nije nikada uskratio ni jednom novinaru ni pravo na pitanje ni odgovor“, rekao je Vulin.

  On je dodao da se „divi miru sa kojim komesarka Mijatović i brojni portparoli institucija Evropske unije objašnjavaju da u vreme pandemije, lažne vesti o Srbiji ne treba da budu razlog za reakciju države“ i pitao ih kako oni reaguju kada u njihovim zemljama neko izaziva paniku lažnim vestima.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com