Gradovi

Đurđević: Biračka mesta otvorena, sve se normalno odvija

BEOGRAD – Svih 15 biračkih mesta, na kojima se ponavlja glasanje za parlamentarne izbore, otvorena su na vreme, rekao je jutros Tanjugu predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.

On je dodao da se na svim biračkim mestima, za sada, normalno odvija izborni proces.

Biračka mesta otvorena su u sedam i biće zatvorena u 20 sati, do kada traje i izborna tišina.

Danas se ponavljaju izbori na dva biračka mesta u Beogradu, zatim na po jednom biračkom mestu u Bačkoj Topoli i Sremskim Karlovcima, kao i na dva biračka mesta u Jagodini.

Građani ponovo na birališta izlaze na po jednom biračkom mestu u Kladovu, u Užicu, na dva u Vranju, kao i na pet biračkih mesta u Nišu.

Pravo glasa na tim biračkim mestima ima 19.631 građanin.

Nakon ponavljanja izbora biće poznat definitivan spisak stranaka koje ulaze u novi saziv republičkog parlamenta.

Neizvesnost se suštinski tiče samo dve liste koje su oko cenzusa, pre svega liste Dveri-DS S.

Prema podacima sa 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta, koje je RIK saopštila u petak ujutru, ispod cenzusa je lista Dveri-DS S, sa 4,99 odsto glasova, dok je lista SDS-LDP-LSV osvojila 5,02 odsto glasova.

Sve drugo je, osim možda malog pomeranja u broju mandata, potpuno jasno.

Lista okupljena oko SNS osvojila je 48,24 odsto glasova, više nego sve ostale stranke zajedno.

SPS je osvojila 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, „Dosta je bilo“ 6,03 odsto, SVM 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Ruska stranka 0,36 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto.

Pravo glasa na biračkim mestima na kojima se izbori danas ponavljaju ima 19. 631 građani, a za ponovljeno glasanje je štampano 19. 729 listića, što obuhvata konačni broj birača na mestima na kojima se glasa i rezervu glasačkih listića od 0,05 odsto od konačnog broja na tim mestima.

Glasanje će biti sprovedeno po izbornim listama koje su utvrđene za narodne poslanike, a RIK je za njihovo sprovođenje obrazovao nove biračke odbore.

Na sednici u ponedeljak, RIK je doneo rešenja o obrazovanju biračkih odbora i imenovanju predsednika, članova i njihovih zamenika u stalnom, kao i članova u proširenom sastavu.

RIK je takođe, po principu dobrovoljnog prijavljivanja svojih članova, imenovao dodatne koordinatore RIK-a za osam okruga.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je ranije da će u svakom biračkom mestu biti obezbeđen po jedan statističar.

Glasački listići za ponovljene izbore biće bele boje, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije svetlo ljubičaste.

Biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati, kada prestaje da važi i izborna tišina.

Iz Republičke izborne komisije (RIK) preliminarne rezultate izbora najavljuju za večeras.

Foto Tanjug/S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh