Gradovi

Đurić: Beograd očekuje punu primenu sporazuma

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da se očekuju bez sumnje teški razgovori i da Beograd očekuje punu primenu sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO).

„Samo primena sporazuma vodi poboljšanju odnosa i da se živi sigurnije, izvesnije i bolje“, rekao je Đurić za RTS.

Đurić je istakao da je Srbija puno učinila za normalizaciju odnosa, sprovela jako puno toga da bi institucionalno Beograd i Priština bili bolje usaglašeni, pa u današnjim razgovorima očekuje ispunjenje obaveza prema njoj.

„Srbiji se puno duguje, srpskom narodu se duguje ispunjenje mnogo toga iz sporazuma koji su dogovoreni, pre svga onoga što se odnosi na ZSO. Zadnjih sedam-osam meseci nismo videli Prištinu da te dogovore sprovodi u dela i naša pitanja i delovanje će bez sumnje biti usmereni u tom pravcu“, rekao je Đurić.

Dodao je da će se danas u Briselu razgovarati i o opštoj političkoj klimi, jer Beograd želi da u južnoj pokrajini postoji stabilnost i da se sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog.

„Ali, isto tako imamo utisak da sa druge strane vrlo češto manjka istinske rešenosti da se napreduje kroz dijalog. Oni bi želeli da na njega gledaju samo kao na sredstvo za ostvarivanje interesa samo jedne strane i zato smo u prethodnim danima govorili o tome da mi ovaj sto vidimo ne kao švedski, već kao sto koji nosi prava i obaveze za obe strane“, rekao je Đurić.

Upitan za nove teme u dijalogu, Đurić je rekao da je u odnosima Beograda i Prištine mnogo problema i otvorenih pitanja, od pitanja imovine, položaja SPC, te da sigurno postoji i gomila drugih, ali da se danas posebno svetlo baca na ZSO.

Foto Tanjug, S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh