Gradovi

Đurić: Danas ili sutra moguć dogovor o telekomunikacijama

BEOGRAD – Postoji mogućnost da danas ili sutra bude finalizovan i zaključen dogovor sa Prištinom o telekomunikacijama, na način kako je napisano, a ne kako je neko drugi hteo i kako su nametali, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Navodeći da se intenzivno razgovara o tome kako da se sprovede dogovor o telekomunikacijama iz 2013. koji je potvrđen 2015, Đurić je na TV Pink rekao da taj sporazum treba da omogući Srbima na KiM da mogu normalno i nesmetano da nastave da koriste naš pozivni broj, te da nema tarifiranja nikakvog drugačijeg osim lokalnog saobraćaja sa gradovima u pokrajini.

„I dalje ćete moći iz Beograda da okrećete Kosovsku Mitrovicu i Prištinu samo sa regionalnim pozivnin brojem 028. Telekom Srbije može da radi nesmetano na KiM“, kaže Đurić.

On je objasnio da, ako bude postignut dogovor, u njemu će jasno da stoji da se imovina Telekoma prenosi na MTS doo na KiM, ćerku firmu Telekoma.

„Kada je u pitanju Telekom, ne možemo da pristanemo da mu se oduzme imovina. Ako bude postignut dogovor jasno će da stoji da se imovina Telekoma prenosi na mts doo na KiM. Isključivo možemo da se dogovorimo ako ta stvar bude cementirana. Potpuno jasno će biti definisana imovina koju koristi i kojom raspolaže Telekom“, kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, nama je u interesu da se razgovara i da gradimo normalne odnose sa Albancima, mada često nemamo prave sagovornike i partnere među albanskim predstavnicima o čemu svedoči zakon o Trepči kojim su pokušali da otmu Trepču.

„Već sada se vidi da taj zakon ostaje mrtvo slovo na papiru“, navodi Đurić.

Kako je rekao, ako će albanske kompanije da koriste drugi pozivni broj, taj broj može da bude da bude zaveden kod Telekomunikacione unije kao dodatni pozivni broj za Srbiju, kao pozivni broj za geografsku oblast.

„Jedna zemlja je nosilac suvereniteta i može da ima više pozivnih brojeva“, kaže Đurić.

Foto Tanjug/D.Goll. arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh