Gradovi

Đurić: Nema opravdanja za odlaganje formiranja ZSO

ZVEČAN – “Proces odlaganja formiranja Zajednice srpskih opština za Srbiju nije politički prihvatljiv i mi smo to jasno rekli i pred preko 190 članica Ujedinjenih nacija i pred stalnim i nestalnim članicama Saveta bezbednosti“, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

“Nema ni izgovora ni opravdanja za dalje odugovlačenje i Srbija će istrajati u nastojanju da se sporazumi sprovedu i da se našem narodu omogući normalan život”, rekao je Đurić za televiziju Most iz Zvečana, dodajući da Srbija svoje obaveze iz sporazuma poštuje.

Đurić smatra da “samo poštovanje date reči, poštovanje onoga što dve strane dogovore može da vodi u jedan politički odnos koji može da znači izvesniju budućnost svima“.

“Sve drugo jeste sfera političkih špekulacija i manipulacija i mi ne želimo da na taj način da gledamo i da gradimo budućnost”, naglasio je Đurić.

Đurić je rekao i da su Ujedinjene nacije za Srbiju glavna adresa kada je reč o mnogim važnim političkim pitanjima koja se odnose na status južne srpske Pokrajine.

„Savet bezbednosti UN je forum pred kojim Srbija iznosi činjenice o dešavanjima na Kosovu i Metohiji i o položaju našeg naroda na KiM, o nepoštovanju sporazuma i kršenju prava naših ljudi. Svaki incident i svaki događaj biva uredno evidentiran i zabeležen i iznesen pred preko 190 članica Ujedinjenih nacija“, rekao je Đurić i dodao da je to „za nas ključna politička pozornica na kojoj pridobijamo podršku međunarodne političke javnosti i iznosimo naše argumente.

Đurić smatra da je ovaj nastup Srbije pred Savetom bezbednosti važan kao i svi ostali i da je važna istrajnost Vlade Srbije u insistiranju da se Savet bezbednosti jednom u tri meseca sastaje i razgovara o pitanju našeg položaja na Kosovu i Metohiji.

„Mi drugu i važniju adresu u međunarodnim organizacijama i međunarodnoj zajednici nemamo“, rekao je Đurić i dodao da je „neko pre nekoliko godina odlučio da dijalog prenese iz Ujedinjenih nacija u neka druga tela što je bilo znatno pre nego što je vlada premijera (Aleksandra)Vučića preuzela odgovornost“.

Đurić je ponovio da „za nas Ujedinjene nacije ostaju prva i glavna adresa kada je reč o upoznavanju svetske javnosti sa problemima sa kojima se suočavamo na KiM“.

Foto Tanjug, T. Valić / Arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh