Gradovi

Đurić: Nema razgovora o demarkaciji

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da svrha dijaloga ne treba da bude stvaranje novih podela, nego rešavanje problema, kao i da ne može nikada biti razgovora o demarkaciji, jer granica između Srbije i Kosova i Metohije ne postoji.

“Mi ne pregovarmo sa Prištinom kao sa nezavisnom državom. Za nas je KiM sastavni deo Srbije, a što se tiče razgovora koji se pominju, ne može nikada biti razgovora o demarkaciji granice, jer granica između Srbije i KiM ne postoji, postoji administrativna linija“, rekao je za RTV Đurić.

Navodeći da je administrativna linija nametnuta, on je istakao da bi najviše voleli da je nema, odnosno da nema kontrola, procedura, ček-pointa koji samo muče građane bespotrebno.

On je istakao da Srbija niti bilo koga blokira, niti pravi bilo kakav problem bilo kome.

“Umesto da rade na normalizaciji odnosa oni svakog dana razmišljaju kako će da ubodu, provociraju Beograd, Srbiju, Srbe na KiM. To nije put u normalizaciju, to je zaista možda put za skupljanje nekih jeftinih poena među Albancima na KiM, ali i njima je dosta praznih i šupljih priča i šovinizma i mržnja prema Srbima kao jedinoj politici“, rekao je Đurić.

On je ocenio i da Prištinu ne interesuju cisterne, niti sama nafta i trgovina, već da dobiju bilateralni sporazum sa Srbijom i otvore prostor za članstvo u drugim međunarodnim asocijacijama i u UN na „mala vrata“.

Kako kaže, ne žele sporazum kao sto imaju sa Slovenijom ili Hrvatskom, već da priznamo sertifikat koji izdaje neki restoran u Prištini.

Prema njegovim rečima, to je „bura u čaši vode“, veštačka medijska bura stvorena da bi se izvršio pritisak za priznavanje tih sertifikata i omogućiu ulazak u sistem UN na mala vrata.

Đurić je ponovio da Beograd nikoga ne blokira, da kamioni sa KiM nesmetano ulaze na teritoriju centralne Srbije, a da Priština koristi predizbornu kampanju ne bi li nanela štetu Vladi Srbije.

On je naveo i da Zajednica srpskih opština mora biti formirana i da će biti formirana, podsećajući da nakon dogovorao o ZSO i nesprovođena tog dogovora od strane Prištine, dijalog nije napredovao.

“Međunarodna zajednica zna da nema napretka u normalizaciji i izgradnji odnosa bez poštovanja onoga što je dogovoreno“, rekao je Đurić dodajući da je interes međunarodne zajednice da se dijalog Beograda i Prištine nastavi.

On je istakao i da srpske institucije na KiM, ono od čega zavisi opstanak našeg naroda, sve funkcionišu normalno.

Đurić se zapitao da li bi kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri bila toliko nervozna da im ide sve kako žele.

Umesto da rade ka normalnizaciji odnosa, u Prištini samo gledaju kako će da provociraju, a narodu na KiM je dosta, istakao je Đurić dodajući da je pravo pitane zasto je 40-60 odsto ljudi nezaposleno.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh