• KiM

  Đurić: Nizak stepen povratka, odgovornost na Prištini

   

  Preview

  Đurić sa zamenicom pomoćnika državnog sekretara SAD za pitanja izbeglica i migracija Nensi Izo Džekson

   

  Stepen održivog povratka interno raseljenih na KiM najniži je u poređenju sa postkonfliktnim područjima u svetu i iznosi svega 1,9 odsto, a odgovornost za to, pre svega, nose privremeni organi samouprave u Prištini, koji odbijaju da stvore uslove za održivi povratak, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

  BEOGRAD – Stepen održivog povratka interno raseljenih na KiM najniži je u poređenju sa postkonfliktnim područjima u svetu i iznosi svega 1,9 odsto, a odgovornost za to, pre svega, nose privremeni organi samouprave u Prištini, koji odbijaju da stvore uslove za održivi povratak, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

  Đurić je, na sastanku sa zamenicom pomoćnika državnog sekretara SAD za pitanja izbeglica i migracija Nensi Izo Džekson, izrazio žaljenje zbog toga što se pitanje povratka interno raseljenih do sada nije našlo na agendi briselskog dijaloga Beograda i Prištine.

  Đurić je sagovornici predočio probleme s kojima se povratnici suočavaju u sredinama južno od Ibra, a posebno u metohijskim selima, ističući da je reč o najugroženijoj i najobespravljenijoj populaciji u savremenoj Evropi.

  „Pored bezbednosnih, najveći problem interno raseljenih je nemogućnost ulaska u posed sopstvene imovine, budući da je oko 40.000 stambenih jedinica i dalje uzurpirano, a Priština ne stvara zakonske uslove da se taj problem reši na pravedan način“, rekao je Đurić, a saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  Kako je dodao, mnogi povratnici nemaju dokumenta niti pravo glasa, što za posledicu ima nereprezentativnost u privremenim institucijama samouprave, a suštinski problem je i nemogućnost zapošljavanja, što povratak čini ekonomski i socijalno neodrživim.

  Đurić je Džekson predstavio i koncept povratničkog naselja „Sunčana dolina“, koji ima potencijal da delimično ispravi nepravdu i na održiv način reši probleme onih koji i dalje žele da se vrate na KiM.

  Taj projekat, rekao je Đurić, podržan je i u okviru Skopske inicijative za održivi povratak interno raseljenih, i dodao da bi bila dragocena šira podrška međunarodnih organizacija, čime bi se takvom konceptu povratka pružio dodatni kredibilitet.

   

  Preview

  MARKO DJURIC I NENSI IZO DZEKSON

  Slide

  MARKO DJURIC I NENSI IZO DZEKSON

  Slide

  MARKO DJURIC I NENSI IZO DZEKSON

  Slide

  MARKO DJURIC

  Slide

  MARKO DJURIC I NENSI IZO DZEKSON

  Slide

  MARKO DJURIC I NENSI IZO DZEKSON

  Slide

  NENSI IZO DZEKSON

  Slide

  MARKO DJURIC I NENSI IZO DZEKSON

   

  MARKO DJURIC I NENSI IZO DZEKSON

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com