Gradovi

Đurić: Očekujemo obnovu istrage o svim zločinima nad Srbima

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je, povodom 15 godina od napada na autobus „Niš ekspresa“ kod Podujeva, u kojem je poginulo 12 Srba, a 43 ranjeno, istakao da je nedopustiva činjenica da ovaj zločin nije dobio sudski epilog koji bi žrtvama i njihovim porodicama pružio kakvu-takvu utehu.

„Ni posle petnaest godina nisu pronađeni izvršioci ovog teškog zločina, kao što se ne zna ni ko je ubio srpsku decu u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Grackom, porodicu Stolić u Obiliću, ko skoro svakodnevno pali i ruši srpske kuće i skrnavi crkve i manastire na Kosmetu… Poražavajuća je činjenica da je i ovaj slučaj zatvoren, a da je jedinog osumnjičenog, Fljorima Ejupija, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora, Vrhovni sud Kosova oslobodio 2009. godine, usled nedostatka dokaza“, konstatovao je Đurić.

„Očekujemo i zahtevamo od međunarodne zajednice i nadležnih organa u pokrajini da se što pre obnovi istraga u ovom i u svim drugim slučajevima napada na Srbe, da se svi nerasvetljeni zločini rasvetle, a njihovi neposredni izvršioci i nalogodavci pravedno kazne“, naveo je Đurić, saopštila je vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

„Samo u tom slučaju možemo se nadati da će se na Kosovu i Metohiji živeti sigurno i bezbedno, da će pravo i pravda biti jednaki za sve i da etnički motivisana ubistva neće ostati nekažnjena“, poručio je Đurić.

Danas se navršava 15 godina otkako je nad Srbima na Kosovu i Metohiji izvršen jedan od najtežih zločina od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu.

U Livadicama kod Podujeva, u eksploziji mine koja je bila postavljena ispod mosta na magistralnom putu, u vazduh je dignut autobus „Niš ekspresa“.

U autobusu su se nalazili raseljeni Srbi koji su u pratnji vojnika Kfora išli u Gračanicu, povodom Zadušnica.

U ovom monstruoznom napadu poginulo je 12 Srba, a 43 je povređeno.

Poginuli su Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Njegoš Cokić, Snežana Cokić, Danilo Cokić i Veljko Stakić.

Najmlađi među njima, Danilo Cokić, imao je samo dve godine.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh