Gradovi

Đurić: Srbi neće biti proterani sa Kosova i Metohije

BEOGRAD – Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji neće biti ugašeni, ugušeni, proterani i neće nestati, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

„Jasno poručujemo svima onima dobronamernima i nedobronamernima da su Srbi i Srbija na Kosovu i Metohiji tu da opstanu i ostanu“, rekao je Đurić otvarajući sastanak predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa ciljem ostvarivanja podrške Fondu Eparhije raško-prizrenske.

Đurić je istakao da je cilj sastanka da se dogovori kako da se efikasnije materijalno pomogne rad Eparhije raško-prizrenske i crkve, koja je u prethodnih 16 godina bila stub oslonca.

Episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je da na sastanku treba da se sagleda trenutna situacija u kojoj žive Srbi, ali istovremeno da se nađe najbolji put i sredstva kako bi Srbi mogli da opstanu i poboljšaju uslove života.

„Pred nama su velike obaveze i odgovornost da učinimo sve kako bismo postigli cilj“, rekao je Teodosije i pozvao sve Srbe sa Kosova i Metohije da izdvoje sredstva za fond, onoliko koliko mogu.

On je istakao da sredstva iz fonda neće biti korišhcena za tekuće potrebe, već će se realizovati zajednički prioriteti od opšteg interesa, bitni za sve Srbe koji žive na KiM.

Sastanku prisustvuju i srpski poslanici, članovi vlade i gradonačelnici privremenih institucija samouprave u Prištini, kao i načelnici upravnih okruga i predsednici privremenih organa opština na Kosovu i Metohiji.

Foto Tanjug, O. Toskić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh