Gradovi

Đuričin: Važne reforme na više koloseka, u fokusu industrija

Đuričin: Važne reforme na više koloseka, u fokusu industrija

BEOGRAD – Srbiji su potrebne radikalne reforme na više koloseka, smatra profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin, ističući da, pre svega, mora da se promeni koncept vođenja ekonomske politike kako bi se u fokus stavila industrija.

„Mora da se promeni koncept vođenja ekonomske politike koji se do sada bazirao manje ili više na neoliberalnom konceptu u smislu da je neophodno da se uvedu industrijske politike za prioritetne sektore ekonomije, a to su sektori razmenljivih proizvoda, sektori koji izvoze i koji supstituišu izvoz i da se velike i ključne ekonomske politike, monetarna i fiskalna prilagode tim zahtevima“, rekao je profesor Đuričin Tanjugu.

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije, uoči 23. Kopaonik biznis foruma čiji je selektor, naveo je da vlada ima ogromnu ulogu u tom procesu, jer treba da supstituiše sve efekte „nevidljive ruke tržišta“ i usmeri ekonomiju prema održivom i inkluzivnom razvoju.

On je naveo da je važno da se ide sa promenjenim pristupom koji u fokus stavlja industrijske politike.

„Pretpostavka za to je već dobrim delom napravljena. To je fiskalna konsolidacija koja je u toku. Međutim, to nije dovoljno zbog toga što su privreda i sistem puni pukotina koje odvlače pozitivne efekte mera štednje“, rekao je Đuričin.

On je naveo da je u četvrtom kvartalu 2015. godine fiskalni deficit bio mnogo veći nego u prethodnim kvartalima, što je posledica garancija koje su date za kredite javnih preduzeća i otplate prethodnih dugova.

„Bez restrukturiranja javnog sektora i stvaranja ambijenta za ekspanziju privatnih i javnih investicija, merama štednje ne možete da dođete u situaciju da imate održivi inkluzivan razvoj“, ističe Đuričin.

Govoreći o Kopanik biznis forumu, koji će biti održan od 8. do 10. marta, Đuričin je podsetio da će tema skupa biti dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima EU.

Ta tema odabrana je budući da za razliku od drugih tranzicionih ekonomija Srbija ima kašnjenje u odnosu na performanse EU i iz tog razloga neophodne su višekolosečne radikalne reforme da bi se krenulo na putanju dostizanja i konvergencije, ističe on.

„Srbija se zbog strukturnih nestabilnosti iz prethodnog sistema, poslednjih 25 godina nalazi na eliptičnoj putanji prema Evropskoj uniji. To je prvi problem, a drugi problem je što se EU sama nalazi u transformaciji, a to je pre svega kriza suverenog duga i izbeglička kriza i Evropa po principu ‘a la kart’ pristupa i rešava te probeleme izlovano, ne komplementarno“, navodi Đuričin.

Samim tim, prema njegovim rečima, Evropa se menja u nedefinisanom pravcu.

„Imate zemlju koja kasni u odnosu na Evropu, Evropu koja se menja i sada se postavlja pitanje kao dostići Evropu i ostvariti efekat konvergencije u dohotku. To je problem na kome će se diskutovati na Biznis forumu“, kaže Đuričin.

On ističe da se radikalne reforme ne mogu sprovoditi „u vakumu“ i da, lideri sa vizijom imaju ogroman značaj u svemu tome.

„Oni moraju biti fokusirani pre svega na relevantne društvene grupe za ekonomiju, na tehnokrate, na nezaposlene obrazovane mlade ljude, na preduzetnike. Mora postojati odlično razumevanje između političara koji imaju ulogu transformativnih lidera i tehnokrata“, rekao je Đuričin.

Prema njegovim rečima, reforme su komplikovane i zahtevaju slojevitu analizu, važno je dobro poznavanje prakse koja daje rezultate i sposobnost da se definišu originalna rešenja na bazi teorije i pozitivnih praktičnih iskustava.

„Neophodna je unija interesa političara koji su željni da zemlju stave u stanje normalnosti, pristojnosti, ugodnosti za život s jedne strane i tehnokrata koji su nezadovoljni performansama, i mladih ljudi koji očekuju da dobiju priliku da svoju zemlju unaprede umesto da odustaju od angažovanja u njoj odlazeći u inostranstvo“, kaže profesor Đuričin.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh