Gradovi

Đuričin:Dobri rezultati u 2015, ali još nije za slavlje

KOPAONIK – Selektor Kopaonik biznis foruma Dragan Đuričin je izjavio danas da su rezultati postignuti u 2015. dobri, ali da nema razloga za slavlje, jer ima još dosta da se uradi na putu reformi.

Đuričin je na Kopaonik biznis forumu rekao da Srbija još ima neprilagođenu privredu i da dosta kasni u odnosu na EU, a razlog je, prema njegovim rečima, nerazumevanje globalnih trendova od devedesetih godina prošlog veka i precenjivanja svojih mogućnost.

On je rekao da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti razvoju industrijskih politika koje su osnov podizanja prozivodnje i konkurentnosti.

„Reč je o industrijskim politikama za prioritetne sektore sa razmenjivim proizvodima koje substituišu uvoz i povećavaju izvoz i u kojima države imaju trajne konkurentske prednosti“, naveo je Đuričin koji je predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije.

Prema njegovim rečima, industrijske politike su osnov podizanja prozivodnje i konkurentnosti, infrastuktura, poljoprivreda, metalska industrija, automobilska industrija, tekstil i modu, kao i upravljanje otpadom.

„Sektori sa konkurentnskim prednosti su svakako energija, transport i logistika, drvo i nameštaj, kao i metalo-prerađivačka industrija“, kazao je Đuričin.

On je istakao da je „veliko ohrabrenje za reformatore je ICT sektor, prerada organske hrane i zdravstveni turizam“.

Đuričin je kazao da je izvoz ICT sektora Srbije, prema nekim podacima, 300 do 500 miliona evra godišnj i da je njegova procena da je taj izvoz i mnogo veći.

On je poručio da Srbija na putu privrednog razvoja treba da bude kompatibilna sa privredom EU.

Đuričin je dodao da Srbija još nije dostigla nivo BDP-a koji je imala 1989. godine.

Preview

DRAGAN DJURICIN

Slide

DRAGAN DJURICIN

Slide

DRAGAN DJURICIN

Slide

DRAGAN DJURICIN

Slide

KAJL SKOT

Slide

DRAGAN DJURICIN

Slide

DRAGAN DJURICIN

DRAGAN DJURICIN

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh