Gradovi

Две деценије од битке на Паштрику

Две деценије од почетка битке на Паштрику, која је заједно са борбом на Кошарама пример војничке снаге, вештине, храбрости и победе, али и страдања младих војника за отаџбину навршава се данас.

Борбе на Паштрику и Кошарама зауставиле су НАТО поход на СРЈ, али и продор албанских снага, а за тај велики успех, заслужни су обични војници, борци и старешине тактичких јединица.

У операцији „Стрела” на Паштрику, 26 припадника 549. моторизоване бригаде је погинуло, док их је 126 рањено.

Министар одбране Александар Вулин рекао је за Танјуг да без победа на Кошарама и Паштрику кумановски Војно-технички споразум о прекиду непријатељстава не би постојао.

Према његовим речима, да није било тих победа имали бисмо безусловну капитулацију, не бисмо имали Резолуција 1244, а самим тим не би било ни преговора, ни наде да Србија може да се бори за КиМ и српски народ.

Битка на Паштрику, о којој ће вечерас на РТС-у бити приказан филм, како министар наводи, део је наше плански и намерно заборављене историје.

„Највећи део Србије није чуо ни за планину Паштрик, а камоли за епопеју која се ту одвијала. То је била бриљантна операција, којом су непријатељу нанети страшни губици, а која се водила до последњег дана НАТО агресије”, навео је Вулин.

Према његовим речима, битка на Паштирку није није била успутна операција већ магистрални правац НАТО агресије и жеља да се копненом интервенцијом уђе на простор КиМ, а онда и даље.

Министар је оценио да је филм начин да запишемо историју и не дозволимо да нам било ко други икада више пише историју.

„Данас, 20 година касније на нама је да се овим људима и на овај начин захвалимо и да им, када су већ својим животима и борбом обезбедили место у историји, то место и сачувамо како би могли са поносом да га покажу својој деци”, рекао је Вулин и нагласио да Србија ничим није изазвала НАТО агресију и да не може бити крива за било шта.

„Ратне приче са Паштрика” други је филм, након оног о Кошaрама, у копродукцији РТС-а и Министарства одбране – Војнофилмског центра „Застава филм”, који сведочи о херојској борби припадника наше војске у одбрани отаџбине на Паштрику 1999. године, а o којима се врло мало зна.

Хронолошки прати догађаје од напада на караулу Горожуп до повлачења наше војске после потписивања Кумановског споразума.

Битка на Паштрику, други је део копнене офанзиве коју су из правца Албаније ка Косову и Метохији покушали да изведу припадници ОВК у сарадњи са НАТО снагама и регуларним јединицама војске Албаније.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh