• Gradovi

  Dve nevogodišnje humanitarne akcije u Novom Sadu

  Dve nevogodišnje humanitarne akcije u Novom Sadu

  NOVI SAD – Vreme novogodišnjih praznika je vreme darivanja što se u Novom Sadu i na delu pokazuje, i to ne zbog izreke, već životne potrebe pošto se nekoliko godina unazad u gradu podno Petrovaradinske tvrđave u tom periodu organizuju dve humanitarne akcije – pomoć deci.

  Zajedničko im je da su obe namenjene deci kojoj je pomoć potrebna i da je odziv Novosađana iz godine u godinu sve veći.

  Jednu od te dve humanitarne akcije pokrenula je pre nekoliko godina novosadska novinarka Biljana Gavrić, a za cilj ima prikupljanje pomoći u vidu odeće, obuće, igračaka, školske opreme ili slatkiša za srpsku decu na Kosovu i Metohiji.

  Drugu organizuje novosadski Radio „Signal“ i ona je prepoznatljiva po originalnom nazivu „Frižider toplog srca“, a sprovodi se tako što Novosađani na inprovizovanom štandu u centru grada ostavljaju hranu i slatkiše u velike frižidere, a kada se frižideri napune oni se sa prikupljenom hranom poklanjaju ustanovama koje vode računa o deci ili socijalno ugroženim porodicama.

  „Ideja da pokrenem neku humanitarnu akciju rodila se pre četiri godine kada sam prvi put bila na Kosovu i Metohiji i kada sam se emotivno vezala za ljude koji tamo žive, posebno za porodicu Verijević iz Gračanice koja ima sedmoro dece i koja živi u izuzetno lošim usklovima“, rekla je Tanjugu Biljana Gavrić.

  Po njenim rečima vrlo brzo je realizovala prvu akciju skupljanja pomoći za tu porodicu, a onda je to prešlo u tradiciju i akcija je proširena i na drugu srpsku decu sa Kosova i Metohije.

  „Jednom ili dva puta godišnje da li pred Novu godinu, Božić, Uskrs ili neki drugi praznik prikupljamo pomoći i nosimo je na Kosmet“, istakla je Gavrić.

  Ona je naglasila da koliko god je teška situacija u celoj zemlji neuporedivo je teža na Kosovu i Metohiji u šta se, kako kaže u više navrata i lično uverila.

  „Svaki put organizujemo drugačiju akciju. Način sprovođenja ovogodišnje nije nešto što bi se moglo nazvati tradicijom, jer smo do sada praktikovali da porodici Verijević pred Novu godinu odnesemo novogodišnje paketiće i eventualno još nekim mališanima iz Gračanice, a ove godine odlučili smo da obradujemo mnogo više srpske dece“, kazala je Gavrić.

  Deci sa Kosova i Metohije potrebno je, kako je rekla Biljana, mnogo više od slatkiša pa se zbog toga i prikuplja i odeća i obuća i školski pribor.

  Gavrićeva poziva sve one koji žele da pomognu tu akciju da svoju pomoć donesu u prostorije Mesne zajednice „Žitni trg“ u Gajevoj ulici broj 30, svakog radnog dana od 9 do 14 sati.

  „Imali smo veliki problem sa obezbeđivanjem prostora u kome bi prikupljali pomoć, ali Mesna zajednica „Zitni trg“ nam je izašla u susret, na čemu im zahvaljujem, i dala jednu prostoriju u kojoj će biti skladištena pomoć“, objasnila je Gavrić.

  Ona je dodala da pomenuta humanitarna akcija možda ne bi ni trajala toliko dugo da građani Novog Sada svaki put nisu pokazali koliko su humani i koliko veliko srce imaju, a kao ilustraciju toga navela je činjenicu da su je ove godine, pre nego što je akcija i pokrenuta zvali mnogi Novosađani da se raspitaju kada akcija počinje i kako mogu da pomognu.

  „Ne ograničavamo one koji žele da pomognu u smislu da isključivo tražimo određenu vrstu pomoći. Neka donese svako ono što ima, jer je svaka pomoć dobro došla. Pomoć ćemo primati do pred samu Novu godinu, a onda ćemo sve to sortirati i napraviti koliko god budemo mogli paketića koje ćemo odneti na Kosovo i Metohiju“, objasnila je Gavrić.

  Kada je reč o akciji „Frižider toplog srca“ koju organizuje Radio „Signal“, ona počinje u ponedeljak 14. decembra i ove godine se održava po treći put.

  U centru grada, na početku Zmaj Jovine ulice biće postavljeno pet velikih frižidera, a tokom celog dana na tom inprovizovanom štandu biće aktivisti koji će primati poklone u vidu slatkiša i drugih prehranbenih proizvoda i stavljati ih u frižidere sve dok se oni ne napune.

  Već po tradiciji „Frižider toplog srca“ svakodnevno okuplja poznate ličnosti – sportiste, glumce, muzičare…Tako će, kako najavljuju iz Radio „Signala“, biti i ove godine.

  Već prvog dana, u ponedeljak, otvaranju akcije će prisustvovati naš proslavljeni odbojkaš Andrija Gerić i svetski poznati muzičar Slobodan Trkulja, dok će akciju svečano otvoriti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

  Foto Tanjug, J. Pap

  Preview

  MAJICA

  Slide

  BILJANA GAVRIC

  Slide

  REKLAMA ZA HUMANITARNU AKCIJU

  Slide

  BILJANA GAVRIC

  Slide

  BILJANA GAVRIC

  MAJICA

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com