Politika

Dveri upale u parlament zbog Belog anđela

beli anđeo, beli andjeoFoto: screenshot/youtube


Predsednik Skupštine opštine Prijepolja Vukosav Tomašević rekao je novinarima da članovi Dveri nemaju pravo da prisustuvuju sednici, jer za to nisu podneli zahtev.

„Oni pokušavaju na silu da ostanu u sali i da govore. Jedan od njih (Puškić) je prišao govornici i pokušao da se obrati. Isključio sam mikrofone i pozvao ih da napuste salu pošto im tu nije mesto. Pozvao sam obezbeženje da intervenišu, mežutim ni oni nisu ništa mogli. Pozvao sam policiju i čekam da dožu„, rekao je Tomašević.

Inače, na sinoć održanoj javnoj raspravi u Prijepolju, o novom grbu i Danu opštine, niko od prisutnih predstavnika Srba i Bošnjaka nije podržao predloženo rešenje.

Predlog da se 7. jula obeležavan Dan opštine nije bio sporan, ali je najviše neslaganja izazvalo predloženo rešenje grba na kojem nije bilo lika Belog anđela, pa je u međuvremenu taj predlog povučen.

Tokom rasprave niko nije sporio da se Prijepolje prepoznaje najpre po manastiru Mileševi, Belom anđelu, koji je civilizacijska tekovina i koja pripada svima, ali politika je i ovoga puta izašla u prvi plan, dodatno podgrejana predstojećim izborima.

Akademski slikar Meša Brničanin upitao je najpre ko je i zbog čega skunuo grb iz devedesetih godina koji je simbolizovao most i jednu čistoću i zajedništvo koje krasi Prijepolje.

„Pitam ko je skinuo grb koji je 60 godina krasio naš grad, a učinio je to bez znanja građana isto kao što neko večeras hoće da progura grb koji treba da simbolizuje suživot. Ja ne volim da se ‘suživljavam’ već da živimo u Prijepolju koje mora da ostane grad dobre volje. Beli anđeo jeste simbol i ja sam ga na stotine puta naslikao u svojoj karijeri“, rekao je Brničanin.

Predsednik komisije za promenu simbola Izudin Šantić rekao je da je grb donet kako bi svaka nacionalnost bila zastupljena shodno procentualnom broju stanovnika Prijepolja, jer kako se čulo u raspravi na postojećem rešenju nije bilo simbola Bošnjaka.

Jednom pažljivom analizom i statističkim sagledavanjem ovog grba, dolazimo do činjenice da kada bi sa ovog grba isključili zajedničke elemente kao što su bedemska kruna, zastava Srbije, postament na kome se nalazi grb i bele površine, Srbi kao većinski narod bili bi zastupljeni sa 24 odsto simbola, a Bošnjaci sa 17 odsto, što je i bio projektni zadatak„, rekao je Šantić.

Predsednik opštinskog odbora Dveri Borko Puškić zamerio je i vlastima i komisiji na transparentnosti, ali i osporavajući legitimitet komisije tvrdeći da je mandat ovog tela istekao odavno, te da nema pravo da predlaže bilo kakva rešenja.

„Smatram da ste obesmislili javnu raspravu i transparentnost. Nije normalno da javnu raspravu zakažate uoči sednice Skupštine na kojoj se glasa o donošenju simbola. Imali ste vremena jer je komisija konstituisana 4. jula 2014. godine, a njen rok traje 365 dana od osnivanja. Komisija je imala obavezu da raspiše javnu raspravu, čime je ugrožen i demokratski duh“, naglasio je Puškić.

Puškić smatra da je predloženi simbol skaredan, Belom anđelu su odsečena krila, a sa druge strane, kako kaže „da sam Bošnjak ljutio bih se jer ovde nema nigde njihovih simbola već otomanske imperije koja je držala okupiranu Rašku oblast 350 godina“.

Pitam ko je odsekao krila Belom anđelu i gde su ovde simboli Bošnjaka? Lično smatram da treba da budu i jedni i drugi, i nemamo tu ništa protiv“, istakao je Puškić tvrdeći da je rešenje i za Srbe i Bošnjake sramotno.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh