Novosti online

Двојац весла за потврду олимпијских амбиција

На Европском првенству у веслању на регатној стази Бецзе у Бранденбургу (6-8. мај), у конкуренцији више од 500 такмичара из 34 земље који ће се борити за медаље у 17 дисциплина Србију ће представљати само једна посада – двојац без кормилара у саставу Милош Васић, Ненад Беђик.

Васић и Беђик су прошле сезоне у којој су дебитовали у истој посади освојили бронзане медаље на Европском првенству у Познању, Светском купу у Луцерну и Светском првенству у Ожибелеу. Та, последња бронза донела им је олимпијску квоту, а већ на изборној регати на Ади Циганлији, добили су поверење наше селекторске комисије да у истом саставу наступе на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру. То поверење покушаће да оправдају на Европском првенству на којем бране бронзу и на којем ће нападати злато, а остале репрезентативне посаде Србије неће се такмичити у Бранденбургу, јер их у Луцерну (22-24. мај) очекује квалификациона регата за Рио, последња шанса да изборе олимпијске пасоше.

Васић, Беђик и њихов тренер Небојша Илић отпутовали су јуче у Бранденбург са жељом да докажу да су у овом тренутку најбоља европска посада. То би значило да ће у Рију бити кандидат број 2. за олимпијску медаљу, прву за наше веслање од 1984. године када су Станулов и Панчић у дубл скулу освојили бронзу, после сребра освојеног 1980. Кандидат број 1 је Новозеландска посада Мареј, Бонд, олимпијски шампиони из Лондона и шестоструки светски прваци који од 2009. нису изгубили ни једну од 61 трке.

Васић и Беђик су стартовали ове године на Светском купу у Варезеу заменивши стандардна места у чамцу и завршили у Б финалу. Последњег дана априла, поново с Беђиком на месту штрокера лако су победили на регати у Сегедину, истина у знатно слабијој конкуренцији

– У Сегедину смо одрадили добру тренинг трку која нам је била последња провера пред шампионат Европе. Чамац је ишао одлично и показали смо да смо спремни за тркање. Пошто смо на нашој изборној регати обезбедили своје место у олимпијском двојцу спустили смо мало ниво форме и поново почели да је дижемо после Светског купа у Варезеу. Тренутно смо на доста високом нивоу, сигурно вишем него пред почетак прошлогодишњег Европског првенства у Познању на којем смо на крају освојили бронзу. Медаља у Бранденбургу, по могућности и жељама најсјајнија, била би нам прави показатељ да смо на одличном путу ка олимпијском одличју у Рију – рекао је 27-годишњи Ненад Беђик.

Две године млађи Милош Васић такође прижељкује победу у конкуренцији 15 посада:

– Циљ нам је златна медаља, а на лицу места ћемо видети да ли вредимо за њу. Највећи конкуренти за постоље биће нам чамци Велике Британије, Холандије и Француске. Британци имају нови двојац Синклер, Инес који је био четврти на њиховој изборној регати са свега пет секунди заостатка за првопласираним. Пошто њихова прва три двојца улазе у саставе четверца и осмерца они ће вероватно веслати и у Рију. Они нису ништа лошији од Фоада, Лендгриџа од којих смо губили и у Луцерну и у Ожибелеу. Холанђани Брас и Стинман и Французи Шарди и Мортеле су нам добро познати будући да су веслали и лане. После нас и три поменута чамца, по квалитету долазе Руси и Шпанци, финалисти Светског купа у Варезеу. Међутим, и тамо смо видели да смо бољи од њих иако смо на крају заузели лошије место у пласману…

Британци Синклер и Инес су прошле године освојили светску бронзу у четверцу, а а на Европском првенству у Познању Синклер је веслао у победничком четверцу, а Инес у вицешампионском осмерцу. Французи Шардин и Мортеле су 2008. освојили олимпијску бронзу у четверцу, а у Лондону 2012. постали олимпијски вицешампиони у двојцу. Били су и вицешампиони света 2013. и вицешампиони Европе 2015. с 0,78 секунди предности испред Васића и Беђика. Међутим, после тога на Светском купу у Луцерну и Светском првенству завршили су у Б финалима… Холандска посада Брас, Стенман формирана је пошто су Блинк и Стенман, бронзани са Светског првенства 2013, изгубили борбу за злато од наших Богичевића и Савића, али на Светском првенству у Ожибеелеу остали су без медаље, пошто су бронзу изгубили од Васића и Беђика заоставши 2,22 секунде. Ове године били су други на Светском купу у Варезеу иза „резервне” британске посаде О’Донел, Тарант…

Шпанци Алварез и Морено (3. у Ц финалу на Светском првенству) не би требало да представљају већи проблем нашем двојцу, као ни Руси, Руси Јефременко и Подшивалов, који су имали доста успеха у репрезентативном осмерцу. НА Европском првенству у Београду 2014. освојили су сребро, прошле године европску бронзу и пето место на Светском првенству.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh