Novosti online

Двоседи за бити или не бити

Од нашег извештача

Рио – Прва А финала у Рију протекла су без наших кајакаша и кајакашица, а да ли ће се сутра неко борити за олимпијска одличја на које наш кајак чека 32 године, зависиће од данашњег учинка наших мушких двоседа на 200 и 1.000 метара, судећи по свему понајбољих адута Србије за местима у тркама у којима ће се одлучивати о расподели медаља.

Оба двоседа дебитују на олимпијским играма, али једини прави дебитант је Небојша Грујић пошто је његов партнер Марко Новаковић у Лондону наступио у једноседу на 200 м и седмим местом био наш најуспешнији кајакаш. Кад је у питању посада једноседа на 1.000 м Марко Томићевић је у Лондону веслао у једноседу на овој деоници, а Миленко Зорић у четвороседу. Своји пласманима тада нису били задовољни и ето прилике да их заједно надмаше.

– Мислим да смо спремни за све, за ривале и услове на стази. У Москви на Европском првенству освојили смо бронзану медаљу стартујући из пуног тренинга, а сада смо, видим, у најбољој форми ове сезоне. Стартујемо потпуно спремни – рекао је Томићевић.

Миленко Зорић је додао:

– Лакше ми је сада него у Лондону, када сам имао трему, сада је немам и верујем у много бољи пласман. Спремни смо, пронашли смо се у завеслају, овде смо одрадили тренинге брзине и све то делује јако добро.

Будући да у А финале иде само једна посада (остали имају нову шансу у полуфиналу) нашем двоседу највећи ривали за директан пласман у А финале биће Португалци Силва и Рибеиро, олимпијски вицешампиони из Лондона…

Наш двосед на 200 м Новаковић, Грујић, чији је тренер Урош Павловић, ове сезоне освојио је титулу првака Европе, прошле године на светском првенству стигли бронзу, на Европским играма злато, а 2014. били су и светски прваци. Била им је то прва заједничка сезона.

– Други пут сам на играма, нема еуфорије, довољно смо концентрисани и спремни за такмичење. Лепо је што смо први пут у Олимпијском селу, јер смо у Лондону били у сеоцету само за кајакаше, можемо да навијамо за друге наше спортисте и надам се да ће неки од њих доћи да навијају за нас – рекао је Марко Новаковић, који ће по завршетку такмичења у двоседу наступити и у једноседу на 200 м.

Његов партнер у двоседу Небојша Грујић по доласку у Рио видео је да се олимпијске игре разликују много од европских и светских шампионата у кајаку:

– Мени атмосфера делује доста опуштено и то ми се допада. Али, на стази је иста „екипа“, сви ривали са светских купова и светских и европских првенстава, а њих добро знамо…

Грујић и Новаковић најбоље знају Французе Бомона и Жувеа с којима имају дугу историју дуела и који су их после дужег времена победили у Милану на светском првенству и освојили друго место. Победа над Французима највероватније би их одвела директно у А финале…

Далма Ружичић Бенедек десет година пошто је освојила титулу првакиње света у једноседу на 500 метара, дебитује на Олимпијским играма баш у тој дисциплини, а не у двоседу у којем је с Милицом Старовић освојила олимпијску квоту. Већ доласком у Рио некадашња мађарска кајакашица остварила је жељу да учествује на олимпијским играма. У квалификацијама једноседа, нико не иде директно у А финале, а и шесто место води у полуфинале.

Двосед 10, Пајић 15.

Од нашег извештача

Рио – Првог финалног дана на језеру Лагоа у Рију Србија је имала представнике у два Б финала. Николина Молдован и Милица Старовић у двоседу на 500 м заузеле су друго место 1:48,146 с 0,939 секунди заостатка за посадом Шведске и у укупном пласману пласирале се на 10. место у конкуренцији 15 посада.

У А финалу тријумфовале су Мађарице Габријела Сабо и Данута Козак (1:43,887) и за 0,051 секунди у директном дуелу смениле на олимпијском трону Немице Франциску Вебер и Тину Дице, док су до бронзе, као и у Лондону довеслале Пољакиње Каролина Наја и Беата Миколајчик.

Дејан Пајић је био тек седми у Б финалу једноседа на 1.000 м (3:40,502), у којем је победио олимпијски вицешампион из Лондона Канађанин Ван Коверден! Пајић је 15. укупно, а у А финалу неочекивани победник постао је 21-годишњи Маркус Валц (3:31,447), репрезентативац Шпаније рођен у Оксфорду, који до овог тријумфа у Рију није имао ни један запежанији пласман на олимпијској деоници, већ само у доседу и једноседу на 500 м. Вицешампион света Чех Јозеф Достал је освојио сребро (3:32,145), а бронзу Рус Роман Аношкин (3:33,363), такође пријатно изненађење. Двоструки узастопни светски шампион Данац Холтен био је тек шести, а Немац Хоф, бронзани из Лондона и бивши троструки првак света седми…

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh