Gradovi

DVT objavio oglas za tužioca za ratne zločine

BEOGRAD – Državno veće tužilaca objavilo je oglas za izbor Tužioca za ratne zločine, objavljeno je na sajtu tog najvišeg tužilačkog organa.

Oglas je objavljen 12. februara, u Službenom glasniku, a rok za podnošenje prijava kandidata je 15 dana od dana objavljivajna.

Kandidati će konkurisati za ovu funkciju po istim pravilima, kako je to učinjeno i krajem prošle godine, kada međutim, nije došlo do izbora novog tužioca za rane zločine.

Naime, Tužilaštvo za ratne zločine formalno je bez šefa od početka ove godine, jer krajem prošle godine niko od predloženih kandidata nije dobio neophodnu većinu glasova narodnih poslanika.

Najviše glasova poslanika tada su dobili sudija u Apelacionom sudu u Novom Sadu Dejan Terzić – 109, a zamenik tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu Snežana Stanojković – 75.

Ovo tužilaštvo sada formalno nema šefa, jer je prethodni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević formalno ispunio zakonske uslove za odlazak u penziju, a republički javni tužilac Zagorka Dolovac nije imenovala vršioca funkcije tužioca.

Kandidati za tužioca za ratne zlocine ce, kao i krajem prošle godine, svoje radne i licne biografije slati na adresu najvišeg tužilackog tela, a potom ce njegovi članovi ocenjivati njihovu stručnost i osposobljenost.

Kandidati su dužni i da predstave program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva na čijem čelu pretenduju da se nađu.

Konačnu odluku o izboru doneće Narodna skupština, a da bi novi tužilac za ratne zločine bio izabran neophodno je da dobije 126 poslaničkih glasova.

Državno veće tužilaca je takođe donelo Odluku o objavljivanju oglasa za izbor zamenika javnih tužilaca osnovnim javnim tužilaštvima u beogradu , Novom Sadu, Bečeju, Brusu, Raški, Čačku, Gornjem Milanovcu i Lebanu, njih ukuno 21.

freeimages.com, Marcelo Gerpe

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh