• Nacionalne Novosti

  DW: Laž da Nemačka poklanja helikoptere Srbiji

  Nemačka neće pokloniti Srbiji četiri vojna helikoptera „erbas H-145M“ kako su nedavno objavili pojedini mediji u Srbiji, piše „Dojče vele“.

  U vazduhoplovnim jedinicama Bundesvera, jedinim u Nemačkoj koje imaju ove helikoptere, za Dojče vele je nezvanično rečeno da o donaciji ne znaju ništa.

  Dojče vele prenosi i „zvaničnu izjavu“ portparolke nemačkog Ministarstva odbrane u Berlinu da „nije planirana donacija helikoptera H-145M iz flote Bundesvera Srbiji“.

  Mogućnost da Nemačka „pokloni“ helikoptere Srbiji prvi je u novembru 2016. izneo ministar odbrane Zoran Đorđević, ali nije precizirao o kakvim se letelicama radi.

  Portal britanskog vojnog magazina IHS Janes u sredu je objavio da je Srbija ugovorila nabavku devet „Erbasovih“ helikoptera H-145M – šest za vojsku, tri za policiju.

  „Nepotvrđeni izveštaji nagoveštavaju da će Nemačka donirati Srbiji dodatna četiri korišćena helikoptera H-145M kako bi omogućila srpskim vazduhoplovnim snagama da raspolažu flotom od deset ovih letelica“, navodi se u tom tekstu, koji su potom preneli mediji u Srbiji.

  H-145M je višenamenski helikopter sa digitalnim kokpitom, potpuno opremljen za noćno letenje. Može se koristiti za transport trupa, izviđanje ili kao laki borbeni helikopter.

  Kako danas piše Dojče vele, i sama nemačka vojska ima tek šest takvih helikoptera, a još devet treba da bude isporučeno do juna ove godine. Prvi su stigli u decembru 2015, a sa „Erbasom“ je potpisan sedmogodišnji „kasko“ ugovor o održavanju.

  Stoga nema velike logike u tome da Bundesver nekome poklanja nove helikoptere za koje je tek obučio prve pilote.

  Bundesver je helikoptere, dodatnu opremu i održavanje platio 194 miliona evra.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com