Gradovi

Džefri Najs: Nečasni pokušaji rehabilitacije Miloševića

PRAG – U procesu Radovanu Karadžiću nije suđeno i Slobodanu Miloševiću, te su necasni i neosnovani pokušaji da se Miloševic rehabilituje vađenjem jedne rečenice iz konteksta, kaže za Radio Slobodna Evropa nekadašnji glavni tužilac na suđenju bivšem predsedniku Jugoslavije u Hagu, Džefi Najs.

On smatra da su takvi navodi britanskog novinara Nila Klarka „verovatno deo kampanje orkestrirane iz Srbije – i moguće je iz Rusije – da se Milošević oslobodi krivice 10 godina nakon smrti“.

Najs tvrdi da je, iako su na svim stranama činjeni ratni zlocini, „jednostavna i neoboriva cinjenica da je u sukobima 1990-ih daleko najviše zločina pocinila Srbija – i po broju i po težini – i oni vode ka Miloševiću“.

To je, kaže, konstatovalo i sudsko veće na kraju prezentovanja dokaza tužilaštva, ali je Miloševićeva smrt onemogućila izricanje presude, naglašava Najs.

On ukazuje da je veoma važno imati u vidu da se svaki postupak vodi posebno, te da to znači da dokazi u procesu jednom optuženom, u ovom slučaju Karadžiću, nisu toliko usredsređeni na ostala osumnjičena lica koja su pomenuta u ovom predmetu, dakle na Miloševića.

„Ako je neko zainteresovan da detaljno istražuje treba da se fokusira na odluku sudija u procesu Miloševiću na kraju izvođenja dokaza tužilaštva“, ističe Najs.

On objašnjava da je utvrdivanje krivice ljudi poput Miloševića, Karadžića, Mladića i ostalih veoma kompleksan proces za šta je potrebno pažljivo razmatranje svih dokaza.

„Ne postoji prečica za ljude, poput Klarka, koji nastoje da rehabilituju Miloševića tako što istrgnu jedan paragraf iz cele presude, pogrešno ga citirajući i koristeći van konteksta“, zaključuje bivši tužilac Najs.

Foto Tanjug/ R. Prelić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh