• Kultura

  Džejms Karter zatvara 19. Pančevački džez festival

  PANČEVO – Vrhunski američki saksofonista i klarinetista Džejms Karter nastupiće 6. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva na zatvaranju 19. Pančevačkog džez festivala, najavili su danas organizatori.

  Pre Kartera, publici će se predstaviti domaći sastav „Sound Sculptures“.

  Karter je počeo svoj proboj na muzičkoj sceni krajem osamdesetih godina kada je svirao sa trubačkim veteranom Lesterom Bovijem, da bi se ubrzo preselio u Njujork.

  Renome i slavu stiče zajedno sa tadašnjim „mladim lavovima“ – Džosuom Redmanom, Rojem Hargroveom i drugim neobaperima koji revitalizuju akustični džez u mejnstrim okvirima, a tokom godina koje su usledile, postao je jedan od najvirtuoznijih muzičara svoje generacije, te ga je „DownBeat“ tokom čitavog niza godina proglašavao za najboljeg bariton saksofonistu na svetu.

  Karter je podjednako uspešan i na tenor saksofonu, sopranu, klarinetu i kao malo koji džezer danas, sklon je „totalnom sviračkom spektaklu“ na bini.

  Savršen je improvizator, a njegovi studijski radovi dobijaju potpuno novu dimenziju u živom izvođenju.

  Njegovo sviranje, kako navode organizatori festivala, nije puko protrčavanje kroz skale, već manifestacija radosne spontanosti i izuzetne energije koju ovaj muzičar odašilje prilikom sviranja svakog tona.

  Upravo zbog specifične prirode vlastitog sviračkog performansa, Karter se najbolje oseća u malim postavama, koje mu ostavljaju više nego dovoljno prostora da se razmaše do mile volje.

  Takav je i njegov trio koji dopunjavaju orguljaš Džerard Gibs i bubnjar Aleks Vajt, sa kojima će nastupiti na pančevačkom festivalu.

  Foto jamescarterlive.com

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com