• Svet

  Džihadista dželat sa video snimka je Rus?

  ISIS Islamska država SADFoto: screenshot/YouTube

  Navodni ubica je identifikovan kao etnički Rus, stanovnik Nojabrska„, objavio je Kadirov na Instagramu.

  Kadirov je identifikovao žrtvu kao Magomeda Hasijeva.

  U video-snimku objavljenom u sredu, 2. decembra, zatvorenik priznaje na ruskom jeziku da ga je regrutovala Moskva da bi špijunirao džihadističke grupe i njene ruske članove, prenosi AP.

  To je prvi video-snimak u kojem je prikazano obezglavljivanje ruskog državljanina od kako je Moskva počela kampanju vazdušnih napada u Siriji da bi podržala sirijsku vladu.

  Mada je priznao da su ruske tajne službe aktivne na prostoru Sirije, Kadirov je rekao da Hasijev nije radio sa njima i tvrdi da je mogao biti ubijen kao rezultat curenja lažnih informacija iz američke Centralne obaveštajne agencije do džihadista.

  Mi nikada nismo krili činjenicu da postoje operativne grupe u Siriji koje efikasno obavljaju zadatke sa ciljem da neutrališu bandite koji predstavljaju realnu prijetnju Rusiji ili su glasovi takvih pretnji“, rekao je Kadirov i dodao da Hasijev nije imao nikakve veze sa njima.

  Istovremeno, Kadirov nije mogao „u potpunosti da isključi mogućnost da je Hasijev imao neku vezu sa nekim ruskim agencijama“ i dodao da je Čečen najverovatnije „obmanom“ uvučen u redove islamista, da bi kasnije uvideo pravo lice razbojnika.

  Veb sajt Lajf vest identifikovao je dželata kao Anatolija Zemlijanka (28), uz napomenu da ga traži ruska policija.

  Kadirov je rekao da je ubijeni bio siroče, poreklom sa planine Ural, te da ga je usvojila čečenska porodica. Do 2012. godine koristio je ime Jevgenij Ljudin, a onda je, navodno, primio islam.

  Tokom protekle tri godine živeo je u gradu Majkop, u ruskom severnom Kavkazu, da bi se potom distancirao od svoje porodice, koja nije znala da je on otišao u Siriju.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com