Novosti online

Џон Вилијамс уписао 50. номинацију за Оскара

Амерички композитор и диригент Џон Вилијамс ове године је поново у трци за Оскара за најбољу оригиналну музику, овог пута с темом из филма „Ратови звезда: буђење силе” у режији Џеј Џеј Абрамса.

То је педесета номинација за маестра који ће 8. фебруара прославити 84. рођендан, аутора популарних музичких тема из филмова „Индијана Џонс” и „Супермен”.

Уколико 28. фебруара буде освојио награду Америчке филмске академије, то ће бити његов шести Оскар. Овај њујоршки композитор освојио је пре 45 година првог Оскара за оригиналну музику у драми „Виолиниста на крову”, а седам година касније престижном статуетом награђен је за оригиналну музику у првој епизоди серијала „Ратови звезда” – „Нова нада” у режији Џорџа Лукаса.

Вилијамсова сарадња с прослављеним редитељем Стивеном Спилбергом донела му је још три Оскара, и то за музику у филмовима „Ајкула” (1976), „И-ти ванземаљац” (1982) и „Шиндлерова листа” (1993).

Ове године, холивудски маестро се за Оскара такмичи с другим великанима филмске музике, попут Томаса Њумена, коме је Спилбергов филм „Мост шпијуна” обезбедио 13. номинацију, и легендарног италијанског композитора Енија Мориконеа (87), који је с вестерном Квентина Тарантина „Подлих осам” добио своју шесту номинацију. Многи управо Мориконеу предвиђају Оскара за оригиналну музику, што ће бити његова прва статуета Америчке филмске академије за конкретан рад на једном филму, јер је до сада добио само почасног Оскара.

Рекорд по броју номинација још припада Волту Дизнију, који је као аниматор, редитељ и продуцент 59 пута био номинован за Оскара

У трци за Оскара за оригиналну музику је и исландски уметник Јохан Јохансон, познат по електронској, минималистичкој музици, писаној за трилер Денија Вилнева „Сикарио”, којем је ово друга номинација после прошлогодишње за драму „Теорија свега”, као и Картер Бурвел, композитор музике у драми „Керол”.

Џон Вилијамс увелико осмишљава музику и за осму епизоду „Ратова звезда”. Изјавио је да је „срећан што је и даље део забаве”, коју је осмислио његов пријатељ Лукас, и што неки нови клинци, филмски ствараоци цене његов рад. Најавио да ће и у новој музици за „ратове звезда” користити препознатљиве мотиве из претходних филмова о дешавањима у далекој галаксији.

„Нисам још добио сценарио, па не знам причу, али ће сигурно бити неких позајмица из већ постојећих прича, што ће ми омогућити да користим теме из ранијих епизода серијала”, рекао је композитор који је нотама улепшао серијал филмова о Харију Потеру, хваљено дело „Спасавање редова Рајана”, „Ј. Ф. К.”, „Рођен 4. јула”, „Вештице из Иствика”, „Блиске сусрете треће врсте”…

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh