Gradovi

Džorž Buš pomaže bratu Džebu u kampanji

VAŠINGTON – Bivši američki predsednik Džordž Buš mlađi, ponovo se posle dužeg vremena aktivirao u javnosti kako bi pomogao svom bratu Džebu Bušu u kampanji za nominaciju za republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u novembru.

Džeb ima „kičmu i optimizam“ potrebne predsedniku, rekao je Džordž na predizbornom skupu u Južnoj Karolini, napominjući da Amerikanci da ne treba da kandiduju nekog ko „odražava i podstiče njihovo nezadovoljstvo“.

Glavni rival Džebu Bušu u republikanskom taboru je milijarder Donald Tramp koj trenuto vodi prema anketama javnog mnjenja.

Džeb je posle loših rezultata na preliminarnim izborima u Ajovi i Nju Hempširu toplo dočekan u Južnoj Karolini, gde će u subotu biti održani treći preliminarni izbori za nominaciju predsedničkog kandidata na izborima u novembru.

Džordž Buš je biračima poručio da najbolji kandidat za predsednika nije nužno onaj koji je najglasniji već onaj koji ume najbolje da iskoristi svoje sosobnosti, prenosi AFP.

„Video sam Džeba u akciji. On je snažan i postojan kada je suočen sa neočekivanim,“ rekao je bivši američki predsednik.

Trampove kontroverrzne izjave – poput zahteva za zabranu ulaska musilimana u SAD izazvale su oštre reakcije ali on uspeva da pridobije birače koristeći njihov bes prema establišmentu u Vašigtonu i uprkos nekonvencionalnoj kampanji i stavovima nastavlja da uživa podršku, pokazuju ankete javnog mnjenja.

Džordž Buš biračima poručuje da ne „nasedaju“ na Trampove argumente.

„Razumem da su Amerikanci ljuti i frustrirani ali ne treba nam u Ovalnom kabinetu neko ko odražava i podstiče naš beš i ozlojeđenost“, rekao je Buš pred oko 3.000 Džebovih pristalica u Čarlstonu, od kojih neki kažu da su došli da vide bivšeg predsednika a ne novog kandidata, prenosi francuska agencija.

Bivši američki predsednik se klonio politike od kako je napustio položaj 2009. posle dva mandata u Beloj kući.

Džeb Buš se oštro sukobio sa republikanskim favoritom, milijarderom Donaldom Trampom tokom debate prošle subote subotu o nasleđu svog brata, dok je bio glavnokomandujuci i poveo rat u Avganistanu i Iraku posle teroristickih napada u SAD 2001. u kojima je stradalo gotovo 3.000 ljudi, podseća Glas Amerike.

AP Photo/Matt Rourke

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh