• BG

  E-uprava ključ uspeha Srbije na Doing business listi 

  E-uprava ključ uspeha Srbije na Doing business listi 

  U kategoriji izdavanja građevinskih dozvola naša zemlja u 10 najboljih na svetu

  Beograd, 1. novembar 2017. – Građevinske dozvole i efikasnija procedura osnivanja firmi ponovo su pomogli Srbiji da napreduje na Doing business listi i ostvari najbolji plasman u 12 godina koliko je uvrštena u rangiranje Svetske banke o lakoći poslovanja – 43. mesto među 190 zemalja.

  U kategoriji izdavanja dozvola Srbija je ušla u Top 10 zemalja sveta skokom sa 36. pozicije, zahvaljujući dodatnom skraćenju procedure, uz gotovo dvostruko smanjenje troškova. Vreme potrebno za osnivanje firme u našoj zemlji sada je 5,5 dana umesto sedam, uz tri puta manji trošak što nas je u kategoriji pokretanja biznisa poguralo sa 47. na 32. mesto.

  Za dalji napredak ključni će biti razvoj e-uprave i elektronskih servisa za privredu, ocenjeno je na II godišnjoj konferenciji „Doing business 2018: Jačanje konkurentnosti Srbije“ koju je u hotelu Hyatt organizovao NALED uz podršku USAID Projekta za bolje uslove poslovanja i ambasade Kraljevine Holandije i uz prisustvo premijerke Ane Brnabić i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović.

  – Od 2014. godine, kada je Vlada Srbije počela sistemski da se bavi unapređenjem poslovne klime i kreiranjem uslova za nove investicije, konstantno napredujemo na Doing Business listi i pokazujemo koliko ozbiljno i posvećeno radimo na stvaranju uslova za kreiranje novih investicija koje su osnovni pokretač ekonomije. Sada kada se nalazimo pri vrhu liste u jednom broju kategorija, dalje napredovanje je svojevrstan izazov jer što smo bolje rangirani, to je napredovanje teže. Zbog toga odmah nastavljamo sa reformama, kako bismo poboljšali pozicije i u drugim kategorijama – izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

  Premijerka je najavila unapređenje propisa koji će doneti brže dobijanje priključka za struju, reformu katastra i zaštitu manjinskih akcionara, usvajanje izmena Zakona o stečaju koji je u skupštinskoj proceduri, kao i razvoj e-uprave. „Podaci govore da je ključ unapređenja poslovnog okruženja e-uprava, čime postižemo veću transparentnost i efikasnost», zaključila je Brnabić.

  – Značaj e-uprave najbolje vidimo na primeru građevinskih dozvola gde smo za tri godine preskočili čak 176 zemalja i sa 186. stigli na 10. mesto što je neverovatan uspeh. S pravom očekujemo da ćemo se i u kategoriji pokretanja biznisa firmi naći u 10 najboljih zemalja sveta uvođenjem osnivanja firme elektronskim putem i da ćemo biti novi hit u kategoriji upisa imovine kada bude omogućeno da preko e-šaltera za samo 3 dana jednim odlaskom kod notara registrujemo imovinu, na čemu radimo s Ministarstvom građevinarstva – izjavio je član UO NALED-a Vladimir Novaković.

  Prema njegovim rečima, na osnovu analize NALED-a aktivno se radi na konačnoj eliminaciji pečata iz više od 70 propisa, a uspeh očekujemo i u kategoriji plaćanja poreza s obzirom na to da s Ministarstvom finansija sarađujemo na uvođenju elektronske prijave poreza na imovinu i prenos apsolutnih prava za pravna lica. Sa primenom e-faktura i unapređenjem sistema povraćaja PDV-a, na čemu insistira NALED, i u ovoj oblasti možemo do samog vrha Doing business liste.

  Zamenik direktora USAID Projekta za bolje uslove poslovanja Dušan Vasiljević napomenuo je da je ostalo samo šest meseci da dokažemo da su nove reforme sprovedene i da se primenjuju kako bismo napredovali na DB 2019 listi, „važnom proizvodu koji pokreće reforme širom sveta“.

  – Tim USAID BEP projekta je ponosan na doprinos unapređenju uslova za poslovanje u Srbiji kroz učešće u reformama izdavanja građevinskih dozvola i inspekcijskog nadzora, ukidanje 138 parafiskalna nameta, izmene Zakona o radu, uvođenje programskog budžeta i kreiranje profesije procenitelja vrednosti nepokretnosti. Drago mi je da mogu da najavim da će USAID nastaviti i u narednom periodu da podržava reformske procese – rekao je Vasiljević.

  Na skupu je istaknuto i da u nekoliko oblasti resorne institucije nisu učinile dovoljno. Najlošiji plasman ostvaren je u kategoriji dobijanja priključka za struju gde je Srbija pala na 96. mesto Gotovo ništa nije unapređeno ni u kategorijama dobijanja kredita i zaštite manjinskih akcionara, a posebno opominje činjenica da smo pali na listi u kategoriji rešavanja stečaja iako već godinu dana na usvajanje čeka gotov nacrt zakona. U ovim oblastima Srbija je u gornjoj polovini tabele, ali ocene Svetske banke ipak otkrivaju da smo još daleko od lidera liste Novog Zelanda.

  Srbija je jedna od najbolje plasiranih zemalja na Doing business listi u jugoistočnoj Evropi. Ispred nas su Makedonija (11), Slovenija (37), Kosovo* (40) i Crna Gora (42) dok smo bolji učinak imali od Rumunije (45), Mađarske (48), Bugarske (50), Hrvatske (51), Albanije (65), Grčke (67) i BiH (86).

  LJ.P.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com