Gradovi

EBRD podigao procene rasta BDP-a Srbije za 2016. i 2017. godinu

LONDON – Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će ove godine porasti za 2,5 odsto, a naredne za 2,7 odsto, posle snažnog zamajca rasta od 2,9 odsto na godišnjem nivou u prvom polugođu 2016, navodi se u danas objavljenom izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dostavljenom Tanjugu.

Time je EBRD poboljšao svoje projekcije iz maja, podigavši ovogodišnju procenu rasta Srbije za 0,7 odsto za ovu i za 0,4 odsto za 2017. godinu.

Kako se navodi u novembarskom izveštaju EBRD-a pod naslovom „Regionalne ekonomske perspektive“, privatne investicije će nastaviti da budu ključni pokretač privrednog rasta Srbije, potpomognute oporavkom potrošnje koja će delimično kompenzovati manji doprinos neto izvoza.

Glavni pozitivan efekat po projekciju bi, kako se dodaje u izveštaju, moglo biti unapređenje proizvodnje u nedavno privatizovanoj velikoj železari, u kojoj je kineski vlasnik najavio ambiciozne investicije i proizvodne planove.

Istovremeno, budući razvoj situacije sa cenama nafte i mogućnost slabe spoljne tražnje, naročito na automobilskom tržištu, mogli bi da, prema EBRD-u, ugroze privredni rast Srbije u narednoj godini.

„Srednjoročne perspektive su povoljne, ali će zavisiti od tempa reformi predviđenih programom Međunarodnog monetarnog fonda, daljeg poboljšanja investicione klime, podrške rešavanju problema loših zajmova (NPL), korporativnog restrukturiranja kako bi se odblokirao kreditni rast, ali i ubrzane implementacije vodećih infrastrukturnih projekata“, navodi se u izveštaju.

Kada je reč o zemljama regiona, EBRD predviđa da će Bosna i Hercegovina ostvariti rast od 2,7 odsto u 2016, a naredne godine rast od 3,0 odsto, dok će Hrvatska u ovoj godini zabeležiti rast od 2,3 procenta a naredne od 2,0 odsto.

Sloveniju u ovoj godini, po prognozi EBRD-a, čeka rast od 2,2 odsto, odnosno 2,3 odsto u 2017, Bugarsku od po 2,8 odsto u obe godine, Makedoniju od 2,1 odsto u 2016. i 3,0 procenta dogodine, a Crnu Goru od 4,0 odsto ove i 3,5 odsto iduće godine.

Privredni rast u zemljama jugoistočne Evrope bi, prema procenama EBRD, trebalo da dostigne 2,8 odsto u 2016. godini, podržan pre svega značajno boljim perspektivama u Srbiji i snažnim rastom u Rumuniji.

Taj region bi u 2017. godini trebalo da ostvari dodatno ubrzanje, i da ostvari prosečan rast od 3,0 odsto, navodi se u izveštaju EBRD-a.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh